Proč se nám zdají opakované sny?

Noční můra
S opakovanými sny se setkáváme několikrát za život. Stejné sny, které se nám zdají několikrát, jsou považovány za velmi důležité. Vždy na něco upozorňují. O co může jít? 

Opakované sny upozorňují na nějaký problém

Opakované sny si říkají o pozornost. Mají utkvět v naší paměti, máme si jich všimnout. Obvykle se zdají ve složitém životním období, kdy jsme v něčem zacyklení. Často si přehráváme stejné myšlenky stále dokola, o něčem, či o někom, sníme (třeba kdo je náš nedosažitelný idol) a podobně. Opakující se sny ale mívají často závažný charakter, který vypovídá především o nás samotných, o našem životním tématu, o nevyřešeném problému. Nezřídka opakující se sny poukazují na prožité trauma.

Jaké typy snů se nám mohou zdá opakovaně?

Záleží vždy na tom, jaký charakter naše sny, které se nám zdají opakovaně, mají. Může jít o vyloženě noční můry či úzkostné sny. Například o tom, že jste se zasekli ve výtahu, někdo vás pronásleduje a chce zabít, přicházíte na stále stejné místo, kde cítíte úzkost, opakujete maturitu ve školní lavici a tak dále. 

Opakující se sny ale mohou být i bez přítomnosti vyloženě negativních emocí. Může jít o stále stejný vjem či vizi ve snu, případně také o sny, které mají pozměněný dej, ale jasně z nich vyplývá stejné téma snu. Jako příklad si můžeme uvést cestu autem do neznáma, kde se cítíme velmi dobře a svobodně, nebo se třeba ve snu setkáváme s milovanou osobou, s níž nemůžeme zrovna být ve skutečnosti. Ženám, kterým opakovaně zdává o těhotenství či porodu, se takto často ukazuje téma mateřství a touhy po dítěti.

Jak vykládat sny, které se opakují?

Výklad opakujících se snů je individuální, protože opakující se sny mohou být opravdu různé. Pokud se jedná o prožité trauma, opakující sen se často umí dějově pozměňovat v závislosti na tom, jak se člověk posouvá emočně a jak se s traumatem srovnává. Jestliže jej pronásledují pocity selhání či viny, postupně se výčitky mohou jevit menší a menší. Snový děj může často ukazovat náhradní řešení, jak jsme se v dané situaci chtěli či měli zachovat, leč ve skutečnosti nezachovali. Tyto sny mají léčivý účinek. Léčí zraněnou a bolavou duši…

Opakující se sen, který varuje

Sny, které se nám zdají opakovaně také mohou patřit do kategorie věšteckých snů. To znamená, že upozorňují na něco, co by v budoucnosti mohlo nastat, varují před něčím. Pokud člověk prozře a pochopí, co mu takový sen sděluje, leckdy může mnohé zachránit a změnit svůj život. Zatímco dříve se, například svým nezodpovědným přístupem, řítil do neštěstí, nyní po uvědomění si toho, na co měl sen upozornit, se může jeho budoucnost změnit.

Opakující se sny je také vždy dobré si zapsat do snového deníku a případně s nimi dále terapeuticky pracovat. 



Autor článku: Taťána Kročková

Zdroj foto: Pixabay

Komentáře

Oblíbené příspěvky