Jak si lépe vybavit sny a zapamatovat si je. Pomůže snový deník!


jak si vybavit sen
Sny provázejí člověka každou nocí. I když si některé z nich nepamatujeme, jsou tu s námi, když naše tělo odpočívá v hlubokém spánku. Pokud vás zajímá, jak si zapamatovat a lépe vybavit sny, připravte si sešit a tužku a založte si snový deník. 

Další možností je vizualizovat si před spaním sny, do kterých se chcete vracet a které si chcete pamatovat. Je třeba se začít se svým snům věnovat, myslet na ně a dát podnět svému mozku k tomu, aby si je pamatoval.


Jak si sny pamatovat a lépe si je vybavit

Čím více něčemu věnujeme pozornost, tím více to udržujeme při životě, zvědomujeme, zpracováváme, tvoříme, krmíme, zkrátka živíme. Platí to o činnostech, svalech, mozku nebo o lidech. A samozřejmě také o snech. Navíc si pamatujeme pouze ty sny, ze kterých se probudíme v REM fázi spánku. 

Pokud si tedy chceme sny lépe pamatovat a umět si snadno vybavit co se nám zdálo, je potřeba neustále na své sny zaměřovat pozornost. Jednou z možností, jak utvářet svou snovou realitu a věnovat se sny s opravdovým nasazením je vizualizace a vědomá tvorba myšlenek. To znamená, že je zapotřebí na sny myslet, představovat si takový snový obsah, do kterého se chceme ve spánku vracet, vytvářet si sny na pokračování, myslet na krajiny, činnosti, osoby, zvířata či pocity, které chceme prožít ve spánku. Myslet na to, co chceme vytvořit, udělat pro druhé, na co chceme přijít a na otázky, na něž chceme dostat své odpovědi.

Obvykle když se nám něco zdá a ráno to v každodenním spěchu zapomeneme, často se nám vybaví právě ve chvíli nalezení nějaké podobnosti v běžném životě. Například v realitě uvidíte kočku a hned si vybavíte, že se vám o ní v noci zdálo. Mozek tato propojování dobře zvládá sám. Je však tomu všemu věnovat pozornost. Pokud chcete žít život v realitě a máte dost jiných starostí, práce a cílů a snový svět vás obtěžuje, není nic jednoduššího, než přestat snům věnovat pozornost. Ony vás pak obvykle obtěžovat přestanou a budete mít pocit, že se vám nic nezdá. Když si nepřejete pamatovat si své sny, tak to tak také i bude. A stejně tak samozřejmě i naopak.

Jak vytvořit snový deník a zapisovat si sny

Zapamatování snů může podpořit vytvoření snového deníku. Ten si můžete vést jak ve svém telefonu či počítači, tak také v pěkném sešitu s tvrdými deskami, do kterého si můžete své sny zapisovat tužkou. Důležitý je správný a velmi podrobný popis snu. Uvidíte, že i během zapisování snu, nebo když jej třeba někomu začnete vyprávět, hned si vzpomenete i na další a další detaily. Nad snem se můžete zamyslet a možná vám jako blesk z čistého nebe přistane v hlavě i porozumění vašemu snu a pochopení jeho významu.

Podrobně popište děj a všechno to, co se vám zdálo. Důležité je také zapsat si pocity, které jste ve snu měli. Zkuste sen připodobnit k vaší situaci v reálném životě, vzpomeňte si na to, co jste dělali předchozí den či večer, jaká témata se vám honila v hlavě, s kým jste se setkali a s kým jste mluvili, jakou knihu jste četli nebo jaký film sledovali. Rozhoduje i váš zdravotní stav nebo to, jestli berete nějaké léky, nepili jste před spaním alkohol. Jestli se vám sen zdál uprostřed noci, jestli vás probudil, anebo jestli se vám zdál až na ránem, zda se vám zdál po předchozím ranním probuzení a podobně. Jestli už byly venku či ve vašem okolí slyšet nějaké výrazné zvuky nebo vás mohlo ovlivňovat denní světlo a oslnivé paprsky. To všechno hraje roli při utváření naší snové reality.

Teď už jen stačí zapisovat si své sny tak často, jak je to jenom možné. Sami vypozorujete intervaly či období, kdy se vám jaké sny zdají, které si pamatujete více, a které méně. 

Snový deník a jak má vypadat?

Datum:

Název snu: 

(klidně si sen pro sebe a pro snadnější přehlednost či vyzdvižení hlavního tématu snu pojmenujte)

Typ snu:

(zkuste si sami určit, o jaký typ snu se jednalo, například noční můra, lucidní sen, úzkostný sen, opakující se sen, …)

Popis snu:

(popište podrobně snový děj)

Emoce ve snu:

(vyjádřete, jak jste se cítili)

Rozpoložení předešlého dne:

(zkuste si vzpomenout či uvědomit, jaký film jste sledovali před spaním, co momentálně prožíváte, jaké téma jste předchozí den řešili, jestli jste předchozí den pili alkohol, apod.)

Čtěte také: Nejčastější sny


Autor článku: Taťána Kročková

Zdroj foto: Pixabay

Komentáře

Oblíbené příspěvky