Co znamená dům ve snu?


Dům
Zdálo se vám někdy o velkém domě? O tom, jak procházíte jeho místnosti, něco hledáte, anebo je vám tam prostě dobře? Pohybujete se v přízemí, směřujete do sklepa, možná se i trochu bojíte, anebo raději prozkoumáváte prosluněnou půdu a horní patra budov? A co třeba školní budova, nemocnice, nějaká instituce či velký hotel? 

Přečtěte si co znamená dům ve snech, a také konkrétní ukázky snů! 

Dům ve snech představuje naše EGO

Dům ve snech znamená naše JÁ, EGO. Pokoje jsou naše vnitřní prostory. Když se ve snu procházíme domem a prohlížíme si, co všechno tam máme a co ve kterých místnostech můžeme najít, je to mnohdy podobné, jako bychom se procházeli ve vlastní hlavě. 

Lidé si ve snech rádi prohlížejí to, co je za zavřenými dveřmi. Mohou nahlížet, prozkoumávat, prohlížet si všechno to, co tam je, anebo také někdy přímo něco hledají. Může dojít i k potřebě rychle opustit dům, nebo si najít dům nový. Tyto sny obvykle souvisí s velkými změnami v našem životě. 

Příklady snů:

“Procházela jsem se velkým domem, který neznám a prozkoumávala jsem jednotlivé pokoje. Měla jsem pocit, že něco hledám, ale nevěděla jsem co. Cítila jsem se velmi dobře a příjemně, bylo to svým způsobem vzrušující. V tom domě se mi líbilo…”

“...v tom domě jsem se necítila dobře a když jsem uviděla dveře od sklepa a schody vedoucí dolů, dostala jsem strach…”

“...potřebovala jsem se dostat nahoru na půdu...věděla jsem, že je tam schované něco moc důležitého, co potřebuji najít…Ale nahoru nevedly žádné schody, člověk se tam musel s vypětím všech sil vyškrábat a ještě ke všemu byly v podlaze díry mezi prkny a hrozilo, že spadnete dolů…”

Co představují jednotlivá patra domu?

Dům si můžeme rozdělit na jednotlivá patra, nebo části. Střední části domu se obvykle týkají vědomí a reality, každodennosti, běžného života a toho, co víme, co si uvědomujeme. 

Spodní prostory a sklepení ukrývají něco skrytého, temného, zakázaného, 13. komnaty, strachy, úzkosti, nevědomí, nebo pudy. 

Horní patra domu a podkroví, půdy, představují to, kam směřujeme. Může to být nějaké poznání, naše nadvědomí, něco, co nás přesahuje, ale i naše sny, touhy, plány a cíle. Dost často šplháme někam nahoru velmi složitě, například po žebříku, kterému chybí příčky, nebo příčky nejsou dostatečně vedle sebe, případně musíme vynaložit veškeré úsilí, abychom vůbec někam nahoru vylezli.

Čtěte také: Lucidní sen: Snová krajina, město či vesnice. Navštěvujete je taky? 

Dům jako symbol rodiny a rodinné soudržnosti

Dům ale také může představovat naši rodinu, naše útočiště, kde se cítíme v bezpečí. Jakýkoliv zásah do domu zvenčí, či nebezpečí uvnitř domu, mohou předvídat osobní či rodinné problémy. Příkladem může být třeba hořící dům, pocit úzkosti uvnitř domu, potřeba rychle opustit dům, nebo jej vyměnit za jiný. To všechno vypovídá o hrozící či právě probíhající krizi. 

Příklad snu:

“...často se ve snech vracím do domu, ve kterém jsem bydlela jako dítě a ve kterém ještě dosud bydlí moji rodiče. Při poslední návštěvě se dům začal otřásat v základech a pak se otočil o několik stupňů a zůstal stát na boku…”

Hořící dům ve snu. Co to znamená?

Některým lidem se zdá, že musí rychle opustit svůj dům, který začíná hořet. Cítí přitom velkou úzkost a neví, co si tak narychlo mají s sebou vzít. Tento úzkostný sen může mít i jiný význam, nemusí jít jen o typický symbol hořícího domu. Některé domy v zásadě shořet musí, protože oheň má očistný charakter a my občas potřebujeme, jak se říká, spálit mosty, a začít žít nový život, i když je to velmi těžké. Někdy shoří jen určitá část domu, ta zkažená, narušená, tam, kde je největší problém v nás samotných. 

Hořící dům ve snu vždy předpovídá nějakou větší katarzi, krizi či transformaci, která se může týkat jak osobního života a našeho ega (Já), anebo i celé rodiny. Oheň může být i symbolem zkázy, vášně, pudů, silných emocí, chybného životního kroku, anebo varování. 

Budova školy ve snu

Mezi domy ve snech patří nejen rodinné domky, paláce, zámky, staré a tajemné vily se zahradou, ale třeba i úřední budovy, hotely, nemocnice, věznice, nebo školy. Právě v souvislosti se školou se lidem často zdávají opakované sny, kdy se ve vzpomínkách vracíme do školních lavic nebo třeba k maturitním zkouškám. Obstojíme, či ne?

Tyto sny mohou být i úzkostné, nezřídka bývají. Vypovídají o našem pocitu selhání či potřebě neselhat a dobře obstát ve zkoušce. Může jít také o nějakou konfrontaci s autoritou, problémy v práci, potíže se sebevědomím a podobně. Vždy záleží na dalších aspektech konkrétního snu. 

Dům v zimě

Hotel ve snu, kde je spousta zemřelých

Velké budovy, hotely, ubytovny, ve kterých se nejčastěji lidé ubytovávají na přechodnou dobu na cestách, se mohou ve snech objevovat také ve spojitosti s našimi blízkými zesnulými a příbuznými. Často se v nich objevují jako ve svém novém domově, na různých pokojích, s cestovními kufry a podobně. 

Více si můžete přečíst v článku: Duchové a zemřelí ve snech


Autor článku: Taťána Kročková

Zdroj foto: Pixabay

Komentáře

Oblíbené příspěvky