Lucidní sen: Snová krajina, město či vesnice. Navštěvujete je taky?

Město
V lucidních snech se často vracíme na stejná místa, která známe jen ve snu. Už se vám někdy stalo, že jste se opakovaně vraceli do stejné vesnice, procházeli městem, které dobře znáte, ale po probuzení jste věděli, že ve skutečnosti žádný takový prostor neexistuje? I kdybyste zapátrali, zřejmě byste žádné takové město nenašli...


Paralelní světy, ve kterých žijeme svůj druhý život

Snová města a vesnice, zkrátka místa, kde je nám dobře, si v lucidních snech vytváříme sami. Jsou to naše paralelní světy. Dobře je známe a prožíváme v nich náš druhý život, zatímco v tom prvním životě spíme.

Přečtěte si o městě se zdá Lence Kališové, která se do něj ve svých snech vrací opakovaně. Máte také takový svůj snový prostor?

Zdá se mi už několik let o jednom městě...

"Netuším, kdy přesně to začalo, ale už několik let se mi zdá o jednom městě. Vypadá naprosto obyčejně, dalo by se říct i všedně. Ze začátku, když se mi o něm zdálo, tak jsem si z těch snů téměř nic nepamatovala. Ovšem když jsem v tom snu byla, téměř ihned jsem poznala, kde jsem. Znala jsem ho velmi dobře, věděla kde co je a jakým autobusem kam jet. 

Je to zvláštní pocit, když  ve snu vše víte a uvědomujete si dokonce i to, že sníte. Po probuzení ale jenom víte, o čem se vám zdálo, jinak nic. Čím více jsem se do snů o městě vracela, tím více jsem si z nich pamatovala. Vždy když se v něm ocitnu, hned vím kde jsem, ačkoliv se v něm pohybuji na různých místech. Některá místa  si vybavuju podrobně, častokrát jsem se snažila i přijít na to, jestli to není třeba i zkreslené okolí města, ve kterém bydlím.  

Město, o kterém se mi zdá, je ovšem mnohem menší a dá se říct, že i malebnější. Je pro mě záhadou, ačkoliv jsou tam standardní panelové domy, nákupní centrum, kino, park, knihovny a náměstí, jezdí po něm pouze autobusy. Snažila jsem si i na internetu najít, zda nemá nějaký reálný základ, ale nic jsem nenašla. Jsem vždycky ráda, když se mi o něm zdá, a když se tam můžu vrátit," vypráví Lenka. 

Ve snech navštěvuji stále stejnou vesnici

Další zkušenost se snovým prostorem a opakovanými sny má jeden starší muž, říkejme mu třeba Antonín, kterému se tyto sny zdají už celá léta. Jedná se o vesnici poblíž lesa, lidé tam žijí tak nějak přirozeně, jako kdysi. Rád se prochází tímto prostorem, sleduje dřevěné chaloupky, zdraví se s lidmi, které potkává. Je mu tam velmi dobře, je to jeho snový prostor, kam patří, a ke kterému má silnou emoční vazbu.

Snové výlety do prostoru, kde je nám dobře

Proč se nám takové sny zdají a co to všechno znamená? Může jít o nějaké město či vesnici “z minulého života”? Ono už stačí, že je to místo, které patří jenom nám. Je nám tam dobře. Máme k tomuto místu silnou citovou vazbu. Je to náš domov, tak by se to jistě dalo vyjádřit. Všichni podvědomě hledáme svůj domov. Místo, odkud jsme vyšli a kde máme své kořeny. 

Možná na těchto dvou příkladech můžeme vidět, že to platí i u Lenky i Antonína. Zatímco Lenka se narodila a vyrostla ve městě, Antonín na vesnici, kde lišky dávaly dobrou noc. A tam také oba mají své kořeny. Tyto sny mohou být zároveň únikem od tíživé reality, ale tohle přece známe všichni…

Ve snech se vracíme domů

Zkuste si vzpomenout, na jakých místech se nejčastěji odehrávají vaše sny? Někdy se ve snech vracíme na místa, kde jsme kdysi bydleli, nebo kde jsme trávili své dětství. Obvykle jde o domy či byty. Někdy mají pozměněny místnosti, snový prostor nabízí nekonečné možnosti. Můžeme se v nich setkávat i s lidmi, kteří tam s námi kdysi bydleli, ale třeba již nejsou mezi námi. Jsou to domy a místa, kde jsme zanechali kus svého života a své vzpomínky. 

To vše se nám může promítat do snů. Pokud se stále vracíme na místo, kde jsme třeba vyrůstali, obvykle to znamená, že nám tam bylo dobře a s nostalgií vzpomínáme. Někdy tam mohlo zůstat i něco nedořešeného, co nás trápí, ale obvykle se jedná o vzpomínky na pocity, které jsme tehdy zažívali. Obzvláště, když v realitě momentálně tak šťastní nejsme, nebo i v případě, pokud se v našem životě přihodí něco zásadního, co nás vede k uzavření a srovnání se s minulostí. Může se to týkat také blízkých lidí a rodinných příslušníků a podobně. V neposlední řadě můžeme třeba zažívat opětovně právě ty krásné pocity, které známe z minulosti a které nám náš minulý domov připomněly.

Protože jsme na těchto místech zanechali kus svého života a bylo nám tam dobře, zůstaly v nás nesmazatelné stopy, různé snové děje se pak odehrávají právě tam. Příčiny mohou být různé, ale obvykle není třeba po nich pátrat. Zaměřte se spíše na konkrétní snový děj, na to, jestli opakované sny mají něco společného, anebo se výrazně liší. 


Autor článku: Taťána Kročková


Zdroj foto: Pixabay



Komentáře

Oblíbené příspěvky