Co znamená cesta ve snu?

Cesta ve snu
Cesta ve snu bývá důležitým symbolem. Většinou se tyto sny pojí s dopravními prostředky, kterými tyto své cesty zdoláváme. Dopravní prostředky ve snu nám ukazují, jakým způsobem se na své životní cestě pohybujeme, zda rychle, či pomalu, sami, nebo s někým. Jestli přebíráme kontrolu a řízení, anebo se necháváme vézt. 

Cestovat ale také samozřejmě můžeme i po svých – pěšky, a to někdy i dokonce bosky. Proto se symbolikou cesty ve snu často i pojí symbolika bot a toho, co znamenají boty ve snu, a také symbolika dopravních prostředků, tedy jestli jedeme autem, vlakem, lodí, letadlem či autobusem.

Veď mě dál, cesto má

Obraz krásně se vinoucí klikaté cesty táhnoucí se do dáli je obraz krásné budoucnosti, nebo snad i touha po tom opustit nevyhovující životní situaci a vydat se novou životní cestou. Záleží mnohdy také na tom, zda cesta vede vzhůru, do přímého či strmého kopce, anebo se svažuje prudce dolů a podobně. 

Rozhodující je i to, zda po cestě jdeme sami či s někým, jestli jdeme rychle či pomalu, jsme bosí, anebo máme pevnou obuv. Ve snech mnohdy záleží na každém detailu a především také na pocitech, které na své životní cestě prožíváme. Všechno má svůj symbolický význam. 

Sen o lesní cestě

"Dobrý den, dost často se mi poslední dobou zdá o široké uhlazené lesní cestě ve vysokém lese. Různě po okrajích té cesty byly skupinky lidí, každá byla jiná. Šla jsem sama středem té cesty, občas se s někým pozdravila, u některých lidí se zastavila, ale nevydržela jsem to dlouho a šla zase dál. Nakonec jsem nechala všechny skupinky za zády a vydala se sama vstříc neznámému, co mě na mé cestě čekalo. Dlouho jsem si na ten sen nevzpomněla, kdysi se mi zdál v období dospívání, ale poslední dobou se mi vrací stále častěji. Nevím proč. Děkuji za pomoc," ptá se tazatelka. 

Výklad snu:

"Jedná se o typický druh snu u dospívajících. Hledala jste svoji životní cestu, byl to jistý proces, kdy jste poznávala sama sebe a zkoušela se nějakým způsobem integrovat do společnosti. Sama popisujete vaši silnou individualitu, protože jste šla sama svou cestou a nepotřebovala nikoho k tomu, aby vás vedl a doprovázel. U každé skupinky jste se zastavila jen na chvíli. Ty skupinky mohly být určité formy chování, druhy společností, vzorce, životní hodnoty, subkultury, dosaďte si za to cokoli, co jste v té době řešila. Mohla jste volit svou cestu, přidat se ke skupině, začlenit se. Vy jste byla sama. Tam je i podstatné, jak jste se cítila, zda vám to tak vyhovovalo nebo jste se snažila zapadnout a cítila jste se izolovaná. 

Možná jste tak odolala různým svodům v době dospívání a ustála si svou pozici, osvobodila se, stala se nezávislou.... mohlo to z tohoto hlediska tehdy znamenat cokoliv.... a pokud se sen opakuje, vždycky je důležitý....a tady ještě je na zvážení, proč se vám sen vrací právě teď a co vám z té doby připomíná. Možná potřebujete změnit svůj život a vydat se novou cestou, možná si ve svém životě připadáte osamělá… ," odpovídám tazatelce. 

Nechtěla jsem se vrátit a cesta mě vedla dál a dál...

Jít si svou cestou je ve snech nejkrásnější. Další ukázka snu se týká ženy středního věku, která byla právě po čerstvém odchodu z dlouholetého, osudového a opakovaného vztahu (neustále se rozcházeli a vraceli k sobě, naráželi na stejné problémy, byli zacyklení ve stejném koloběhu, který se odehrával někdy i s přesností na konkrétní měsíce a životní období). Sen se zdál tazatelce v zimě. 

“Je léto, cítím teplo, cítím se moc dobře, svobodně. Před sebou vidím dlouhou, klikatou a svažující se cestu. Naposledy se ohlédnu a hlavou mi proběhne, že se už nechci nikdy vrátit. Možná jen pocit, že musím, že tam na mě čekají, že mě potřebují. Ale ta touha jít vpřed stále dál a dál, těšit se na všechno nové, co přijde, užívat si ten pocit lehkosti a svobody, je silná. Jsem bosky, nemám boty. Cítím, jak cesta příjemně hřeje, cítím se velmi příjemně.”

Cesta


Mám důležitý úkol a musím si vybrat tu správnou cestu

“Musím splnit důležitý úkol a vybírám si cestu, která vede tam, kam potřebuji. Není snadná, jsou na ni překážky, potkávám různé lidi, ne všichni jsou příjemní. Cesta vede i přes úzký a vyvýšený prostor, který musím překonat. Je to jako byste prolézali po úzkém okraji skály. Vybírám vhodný cíl cesty, kam musím dojít a někomu tím pomoct. Někdo mě potřebuje a nesmím selhat…”

“Šplhám se na skálu v hrozném terénu. Cítím, jak mi docházejí síly, ale vím, že se musím dostat až nahoru…”

“Potřebuji si vybrat jinou cestu. Cesta, kterou se ubírám se mi nelíbí, je tam spousta nebezpečí, navíc mi někdo řekl, že mám jít tudy, ale já budu muset zvolit jinou cestu. Je sice delší, ale bude klidnější, bezpečnější…”

Příklady těchto snů o volbě životní cesty by se dalo uvést mnoho. Zkuste si sami vzpomenout, co se vám zdálo a jakou cestou a kam jste se ubírali, jestli jste znali svůj cíl, nebo se těšili z neznáma, případně jestli jste šli pěšky, nebo ujížděli autem a podobně… Z takových cest je také možné sledovat různý děj a obrazy, které třeba necháváme za sebou, nebo vnímáme před sebou a směřujeme k nim… 


Autor článku: Taťána Kročková

Zdroj foto: Pixabay

Komentáře

Oblíbené příspěvky