Jízda dopravními prostředky ve snech. Proč jezdíme jako blázni, bouráme nebo nemůžeme zastavit auto?

Spousta lidí má sny o tom, jak řídí auto, jedou autobusem, letí letadlem, naskakují do rozjetého vlaku nebo se třeba snaží zastavit rozjetý kamion. O čem vypovídají dopravní prostředky ve snech? Přečtěte si také příklady snů a jejich výklady.

Dopravní prostředky ve snech se ve většině případů týkají naší životní cesty a způsobu, jak se na ní pohybujeme. Jezdíte rychle jako blázni? Bouráte? Naskakujete do rozjetého vlaku? Snažíte se marně zastavit rozjeté auto? Nefungují vám brzdy? Řídíte auto i tehdy, když nemáte řidičák? Nebo se vezete v autobuse a marně se z něj snažíte vystoupit? V tom všem se dá najít symbolika a připodobnění k vaší životní situaci - k tomu, co se momentálně děje ve vašem životě. Pojďme se podívat na konkrétní příklady snů a jejich výklady. 

Řídím ve snu auto a nemám řidičák

Zdá se vám, že se ve snech proháníte krajinou ve vozidle a v reálném životě přitom vůbec nemáte řidičák? Sny, ve kterých řídí auto osoba, která ve skutečnosti nemá řidičský průkaz a auto řídit neumí vůbec, anebo jen trochu, se objevují poměrně často. Při výkladu vždy záleží na tom, jaký pocit při řízení auta ve snu máte. Bojíte se, že je to na vás příliš velká zodpovědnost a že to nezvládnete? Obáváte se, že se vybouráte? Máte nějaký důležitý úkol a potřebujete rychle jednat, někoho někam odvézt nebo něco zařídit? Anebo vás někdo pronásleduje a vy musíte rychle prchat a ujíždíte neznámo kam? To všechno může být rozhodující při výkladu. 

“Projíždím se autem ve snu. Vím, že je důležité, abych někam dojela, i když neumím řídit auto a nemám řidičák, protože není nikdo jiný, kdo by to udělal. Je to jen na mě. Snažím se jet tak, abych nikoho neohrozila, a aby mě bez řidičáku nechytili. Jsem opatrná, nejistá, moc dobře to neumím a bojím se. Ale věřím si, že to zvládnu, musím. Cesta se mi zdá úzká, nechci z ní sjet. Vím, že prostě musím jet dál. Je to zvláštní pocit. Necítím se jistě, bezpečně a cítím se na to všechno sama. Raději bych byla, kdyby někdo to auto řídil. Někdo, komu bych mohla důvěřovat.” 

Výklad snu:

Tento se zdál osamělé ženě, která ve skutečnosti nemá řidičský průkaz. V reálném životě se cítí být na všechno sama, hledá svou životní cestu a chce se na ni udržet. Je zodpovědná, opatrná a má vůli všechno zvládat sama, i když by byla ráda, aby mohla sdílet život s milovaným člověkem, kterému by mohla plně důvěřovat - otěže v řízení auta by klidně tedy přenechala někomu jinému, ale pouze člověku, kterému by mohla věřit. 

Jedu ve snu autem, jsem na místě spolujezdce a řítíme se do propasti

Další příklad snu se týká situace, kdy ve snu jedeme na místě spolujezdce  - tedy auto sami neřídíme, ale vezeme se. Otázkou je, jak se na tomto místě cítíme. Někdo by byl rád, kdyby mohl být ta řídící a vůdčí osoba a třeba ani nesouhlasí se způsobem řízení vozidla druhým člověkem, se směrem jízdy a cílem cesty. Někomu to tak vyhovuje a cítí se bezpečně. Tato cesta životem vypovídá o hodně o mezilidských, zejména partnerských vztazích. Uveďme si příklad.

“Jedu na místě spolujezdce. Auto řídí můj otec. Mám pocit, že se někam řítíme a nevím kam, nefungují nám brzdy, já v tom autě nechci být a nevím, jak mám auto zastavit. Chci z něj vystoupit. Nakonec se mi podaří auto nějak zastavit a vystoupit z něj.“ 

Výklad snu:

V tomto snu můžeme vidět ukázku generačních sporů a příklad nevyřešeného vztahu s otcem. Otec je dominantní a převzal otěže, řídí směr auta, ale spolujezdec - snící má pocit, že se auto řítí někam, kam si on sám nepřeje jet. Navíc auto nejde vůbec zastavit. Chce z něj vystoupit. Chce se tedy odtrhnout od rodiny, od názorů svého otce, se kterými nesouhlasí, chce si žít svůj vlastní život. Jejich cesty se třeba nejen názorově rozchází. Může to být i tak, že otec už spoustu věcí nezvládá a potřebuje pomoct - auto se řítí neznámo kam a potřebuje pomoct s tím, aby ho spolujezdec  - potomek - pomohl zastavit. Může jít také o symboliku ukončení rozsáhlého a dlouhotrvajícího společného konfliktu, ve kterém ten potomek musí udělat první krok a zastavit to. 

Zdálo se mi, že naskakuji do rozjetého vlaku

Máte pocit, že vám něco v životě ujíždí? Lidem se často také zdávají typické úzkostné sny o tom, že jim ujíždí vlak a snaží se do něj marně naskakovat, i když je to nebezpečné - někdy to stihnou, někdy ne. Dalším typem snu je ten, kdy například jedete vlakem a on se nechce zastavit ve stanici, ve které máte vystoupit, přejedete stanici, nebo zjistíte, že jedete úplně opačným směrem, než jste si přáli. To vše jsou poměrně časté sny, které vypovídají o úzkosti z každodenního života, o dostání svých povinností, o tom, jestli jsme skutečně tam, kde máme a chce být, anebo cítíme úzkost z toho, že jsme se ztratili - ztratili na své životní cestě a musíme se vydat zpátky, anebo nebát se s hlavou vztyčenou vydat se vpřed.

Jedu ve snu autobusem a celý autobus se převrátil

Lidé ve snech cestují také autobusem. Autobus už symbolizuje větší skupinu lidí, my se prostě vezeme, existuje nějaký řidič - je to člověk, který se nám ve snech může zobrazovat v mnoha různých podobách a charakteristikách, mnohdy třeba nese i některé naše vlastnosti. Někdy se i ve snech ukazuje, jaký k němu máme vztah. Sny o autobuse vypovídají často o tom, kde vlastně ve společnosti stojíme, jaký vztah máme k lidem kolem sebe, zda se necháme jen tak vézt, anebo máme potřebu přebírat vedení a starat se o druhé. Autobus může představovat naše nejbližší okolí, kolektiv na pracovišti, nebo třeba také skupinu na sociální síti.

“Jela jsem autobusem do zahraničí. Cítila jsem se tam příjemně, měla jsem pocit, že tam patřím. Absolvovali jsme několik zastávek, ale při té poslední jsem náhle zjistila, že vstup do autobusu se nějak zvýšil a já na něj nedosáhnu. Nemohla jsem se tam vyškrábat. Chyběly schůdky, bylo třeba se zachytit nahoře a vlastní silou se vyšplhat do výšky nahoru. Nešlo mi to a vyčítala jsem si svou neschopnost. Ten autobus byl už ale tak plný, hlavně jeho horní patro. Bylo to tak narvané a nerovnoměrně rozmístěné, že jsem získala dojem, že se to zřítí. A tak se také stalo. Nějak jsem se ocitla uvnitř nahoře, když se ten autobus skutečně převrátil. Věděla jsem, že jsem měla pravdu a nevím, co se komu stalo a tak, ale pak jsem se zase viděla venku v pozici pozorovatele, kdy jsem sledovala ten převrácený autobus. Převrátil se na bok na levou stranu.”

Výklad snu:

Přeplněné horní patro může poukazovat na přesycené mentální a duchovní pole. Horní vrstvy ukazují naše sny, plány, cíle, ambice, představy, myšlenky, mentální práci nebo duchovno jako takové. Podvědomě se snažíme dostat se ve svém životě vždy tak nějak výš, ať už v rámci nějakých svých ambicí, tak třeba také na své cestě k Bohu. Tazatelka - snící - možná začala pochybovat o svých schopnostech a zjistila, že zůstat takhle nahoře nebo se tam dostat je náhle již nad její síly. Převrhnutý autobus kvůli přetížení horního patra může poukazovat na to, že někdy je dobré být skromnější a držet se zpátky, anebo to v některých oblastech nepřehánět. Je to o nějaké nerovnováze. Proto by si z toho snu měla vzít ponaučení a smířit se i s tím, že věci mohou být jinak, anebo zvolit jiný způsob cesty. 


Autor článku: Taťána Kročková

Zdroj foto: Pinterest

               

Komentáře

Oblíbené příspěvky