Co znamenají boty ve snu?

Zdálo se vám někdy o botách? Snažili jste si je obout, hledali ty správné, pomíchaly se vám různé páry bot nebo jste nějaké ztratili? Jak si takový sen vykládáte?

Boty ve snu

Symbolika bot je tradičně považována za ukotvení v realitě, ve hmotě, v něčem pevném a stabilním, třeba i v nějaké škatulce, životním stylu nebo vztahu. Boty jakožto párový předmět naší každodenní mohou představovat i partnerský vztah. Bosý člověk může být svým způsobem o něco ochuzen, být chudobnější, více nechráněný, avšak mnohem svobodnější a autentičtější. Je mít boty předsudek, přežitek či je považujete za nutnost? 

Foto: Taťána Kročková

Lenka K. mi poslala svůj sen o botách, čímž mě inspirovala k tomu, abych i já zalovila ve svém snovém deníku a přidala některé ze svých snů o botách, kterých ostatně vůbec nebylo málo. 

Sen o botách a jeho výklad

“Nedávno jsem měla jeden zajímavý sen. Začínal tak, že jsem byla se skupinou lidí a šli jsme si sednout do restaurace na náměstí v našem městě. Cítila jsem, že to nejsou mí velcí přátelé, ale moc jsem chtěla, aby se se mnou bavili a já zapadla do jejich společnosti. Podmínkou pro vstup do restaurace bylo, sundat si boty. Nebyl to až takový problém,  protože bylo krásné letní počasí a navíc po celém náměstí byly rozmístěné botníky, kam bylo možné boty uložit. Všichni jsme tedy dali boty do botníku a šli si sednout. Za nějakou dobu, když jsme odcházeli, si všichni vzali své boty a začali se obouvat. Jen já ty svoje nemohla najít. 

Chodila jsem okolo botníků a hledala. Byly tam boty všech barev a druhů, některé v páru a u některých třeba jen bota jedna. Vždy, když jsem regály prošla, a nic nenašla, šla jsem ke svým kamarádům, ať počkají. Tohle se opakovalo několikrát. Čím déle jsem boty nenacházela, tím více mě ignorovali. Zajímavé bylo i to, že ani jeden se nenabídl mi pomoci s hledáním. Prostě mě jen nechali pobíhat a koukali. 

Ke konci jsme i přemýšlela, že si tedy vezmu jakékoli boty a odejdu, ale nepřišlo mi to správné. No a tak se stalo, že společnost nakonec beze mě odešla, a já stále hledala. Jakmile ale byli ostatní pryč, došlo mi, že teď už vlastně hledat nemusím, protože pokud chci dojít domů, tak klidně můžu bosky. Stejně jsem tak prochodila polovinu léta. Neskutečně se mi ulevilo, že už se nemusím o něco snažit a stresovat se. Otočila jsem se na patě a vyrazila domů."

Výklad:

Lenčin sen se mi neskutečně líbí. Krásně ukazuje na to, jakým způsobem se snažíme zapadnout do nějaké společnosti či škatulky. Potřebujeme být přijímáni, akceptováni, zkrátka mít nějaké boty. Rozhodnutí jít bez bot a cítit se svobodně, přirozeně, autenticky vyžaduje velkou sílu a odvahu, avšak je to něco tak primárního - základní lidská potřeba BÝT SÁM SEBOU… 

Když tlačí boty...

Vzpomínám si na podobný sen, kdy jsem potřebovala odejít a někdo na mě čekal. Z botníku jsem si narychlo vybírala rozházené boty všech možných tvarů, barev a velikostí. Páry většinou nestály vedle sebe, ale byly úplně pomíchané. Zkoušela jsem si různé boty, ale žádné mi neseděly. Bohužel jsem však tehdy odešla, dokonce tuším, s každou botou jinou, a ještě mě i tlačily… Tehdy mi přišlo nepředstavitelné odejít bez bot, a vlastně mě toto řešení ani ve snu nenapadlo…

Foto: Jana Vodičková

Ztracené boty ve snu

Na ukázku uvádím další své dva sny s botami z let dávno minulých. První z nich přesně předpověděl následující události mého života. Ponechala jsem jej v původním popisu proudu silných emocí, které vyvolával…

Zdálo se mi, že mě málem rozdupalo stádo krav, měla jsem z pekla štěstí, padala jsem ze skály a ztratila boty...bylo to v lese, byl to sráz, ze kterého jsem padala, schovala jsem se tam, to stádo bylo obrovské, byly splašené, byl to dobytek, krávy, lehla jsem si na břicho a doufala, že mě nerozdupou, klouzala jsem přitom z toho srázu dolů, ty boty mi spadly, ale pak jsem je našla a cítila se dobře, že nejsem bosá a že můžu jít dál, měla jsem pocit, že mám před sebou dalekou cestu, měla jsem štěstí, že ty krávy přes mě přeletěly, jakoby měly křídla, ani jedna z nich nepřistála na mých zádech, předtím se hodně chvěla země a lidé, co tam byli se mnou mě varovali, ať se rychle schovám, ale nebylo kam...  bylo to jako apokalypsa 

Druhý sen je lucidní… 

Jsem bosá a mám ujít dlouhou cestu i se svým synem. Přijde mi to tak moc těžké, nepředstavitelné.... Náhle si vzpomenu, že přece umím létat a letím i s ním, vezmu ho na sebe a letíme spolu. I když je to obtížné, jde to... 

Ukázkový sen z mé skupiny Výklad snů na Facebooku

Prosím, co mohou znamenat boty ve snu? Byla jsem před nízkým botníkem plným bot. Boty byly srovnané v párech, čisté. Vybírala jsem si, jaké si vezmu. Jediné, které mi utkvěly v paměti jsou lesklé žluté baleríny. Žádné jsem nevybrala, protože nosím barefoot. Ale ani jsem nestihla všechny prohlédnout a byla jsem v jiném snu.

Výklad:

Tazatelka je bez partnera. Ve snu si hledá svůj nový vztah, ale dobře si uvědomuje, co je pro ni dobré a co se pro ni vůbec nehodí. I když se jí žluté boty líbily, věděla, že nejsou její styl a že by se jí v nich špatně chodilo. Odmítá konvence a to, co třeba přitahuje ostatní, má ráda svůj osobitý styl a svou svobodu - barefoot. 

Než mít boty, které tlačí, je lepší chodit bosky

Vzpomněla jsem si na jednu svoji úvahu o partnerských vztazích versus samotě, kterou jsem kdysi napsala. Malá ukázka se krásně týká symboliky bot, a to nejen ve snech...

"Lidé si myslí, že jsou tkaničkami v botách, které nemohou být rozvázané. Vždycky se potřebují nutně s někým zašněrovat, zpravidla s tkaničkou od druhé boty patřící k jednomu stejnému páru. Občas se spletou a zašněrují se s úplně jinou botou než by měli. Někdy je to i takový extrém, jako když si vezmete černobíle pruhovanou podkolenku na jednu nohu a nízkou křiklavě oranžovou sportovní ponožku na nohu druhou. Ale nikdo nedokáže být sám.

Učíme se být sami, abychom se nešněrovali s každým na potkání. Učíme se být sami, abychom dokázali myslet. Učíme se být sami, abychom si dokázali uvědomit, že lodičky s dvaceticentimetrovými podpatky, byť by byly sebekrásnější nejsou vhodné na dvacetikilometrový pochod. Učíme se zbavovat se starých, sešlapaných bot, které nás začaly tlačit. Učíme se chodit bosky tak dlouho, dokud nebudeme vědět, že zrovna tyhle boty jsou pro nás ty pravé, byť by to byly staré ošklivé škrpály namísto polobotek z krokodýlí kůže."

(O samotě, nudlích v polívce, ztracených botách a rozvázaných tkaničkách)


Autor článku: Taťána Kročková

Zdroj foto: archív Taťány Kročkové


Kniha Tajemství snů a jak ho rozluštit 


Tajemství snů a jak ho rozluštit





Komentáře

  1. Zdálo se mi, že jsem ve společnosti obut do slavnostních černých bot a v průběhu večera se mi z jedné boty proklubal palec a byla vidět ponožka. Jaký by byl výklad toho snu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste nejprve napsat svoje pocity, nebo případně i více podrobností snu...

      Vymazat
    2. I když pocity tady nemám a předpokládám, že asi příjemné nebyly, ten sen vlastně vypovídá tak trochu o tom, že vám teče do bot, anebo že jsou vám ty boty těsné a potřebujete větší. Tudíž převedeno do reality, potřebujete větší svobodu pro sebe, anebo se to týká přímo partnerského vztahu.

      Vymazat
  2. Dobrý den, měla jsem sen o botách. Byla jsem na nějaké společenské akci, byla zima a hromada sněhu. Když jsem vcházela dovnitř, zapadly mi u dveří obě boty do sněhu. Říkala jsem si, že až sníh roztaje, najdu je u dveří. Po chvíli jsem se tam vrátila, žádný sníh už tam nebyl, ale našla jsem pouze jednu botu (mé nejoblíbenější balerínky). Druhou jsem se marně všude snažila najít, hledala jsem uvnitř, venku, ale nepodařilo se, až jsem se ze snu probudila. A bylo mi líto, že je už nemůžu nosit, když mám jen jednu. Děkuji za výklad snu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ztrácíte ve svém životě stabilitu. Do něčeho zabředáváte. Nejste celistvá, něco vám chybí. Ten sen může poukazovat na vaši vnitřní nejistotu a neukotvení, anebo také na nespojenost v partnerském vztahu. Možná na něco dlouhodobě čekáte, v něčem setrváváte a čekáte, až se to vyřeší samo. Je možné, že pokud se nechytíte větší iniciativy, o něco důležitého přijdete.

      Vymazat
  3. Dobrý den, dnes se mi zdálo o botách - nechávala jsem si šít boty na zakázku. Nejdřív jedny kotníčkové se širokým podpatkem, ty se mi nelíbili, tak jsem je vrátila, pak druhé, ty byly černo bílé v pánském stylu, něco jako stepařské, ty jsem taky odmítla, no a pak třetí, ty nevím, jak vypadaly, ani jestli jsem si je nechala,..... Můžu prosím znát výklad mého snu ? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že se hledáte, nevíte, co chcete. Může jít o nějakou pózu v životě, hledání svého pravého Já a toho, co vlastně k vám patří či nepatří. Totéž se dá převést na partnerské vztahy. Pokud jste single, možná máte vysoké nároky a přemýšlíte nad tím, jaký partner by se k vám vlastně hodil, jaké by měl mít vlastnosti, co by vám mohl nabídnout, možná dáte jen na vzhled a vnější dojem a nespokojíte se jen tak s něčím. Tady je třeba asi jít do hloubky sebe sama a do hloubky ve vztazích, nedívat se na účelnost nebo na to, co je na povrchu. Pokud vztah máte, možná se objevuje vaše nespokojenost a přemítáte, že byste třeba chtěla něco jiného, ale vlastně ani nevíte pořádně co...

      Vymazat
    2. Děkuji za Vaší odpověď a chci Vás poprosit o e-mailovou adresu pokud je to možné, protože mám dá se říct soukromější otázku ohledně mého snu, která se netýká bot a kterou sem moc nechci psát. Děkuji mnohokrát. Soňa.

      Vymazat
    3. Můžete mi napsat zde: vykladysnu@gmail.com

      Vymazat
  4. Dobrý den, zdálo se mi, že jsme přišli na návštěvu do staré vily, v chodbě si zuli boty a hostitel okamžitě zasedl na zem a začal naše boty pečlivě rovnat do botníku dle velikostí a barev k perfektně vyrovnaným dalším botám, které už byly poskládané v botníku. Mohu se zeptat, co tento sen může znamenat? Moc předem děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, vidím v tom velkou potřebu kontroly a pořádku, dodržování pravidel a řádu. Potřeba zajistit, aby co k sobě patří a je stejné nebo podobné, bylo spolu. Důležité ale asi je, jak jste se v tom cítil/a? Je to něco vašeho? Co ve vás vzbuzuje toto jeho chování?

      Vymazat
  5. Dobrý den, jak vysvětlit, když sundavám roztrhané kroksyo číslo menší a obouvám si mužskou rukou podávané hezké, zřejmě nové pánské, bledě modré, dobře padnoucí, též kroksy. Líbily se mi v tom snu. Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, těžko to více rozebrat, když neznám vaši životní situaci, ale obecně se nabízí vysvětlení, že je pro vás něco už nedostačující a není vám v tom dobře a nabízí se něco lepšího o čem v tu chvíli jste přesvědčen/a, že je to to pravé, líbivé, padnoucí jako ulité. Pokud zůstává ze snu hezký pocit, že je to fajn. Nejspíše jde o kompenzační sen, možná ale ukazuje nutnost nějaké změny v životě.

      Vymazat
  6. Dobrý den, měla jsem sen, že mám na sobě boty na podpatku. Na jedné botě jsem měla podpatek tenký jehlový a na druhé tlustější a hranatý... Okolnosti nevím, jen vím, že jsem byla zmatená, proč mám na stejných botách jiné podpatky.. děkuji za výklad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, může jít o nějaký vnitřní konflikt nebo rozpor mezi tím, co je hezké, líbivé, žádoucí, anebo pohodlné. Možná na jednu stranu chcete vypadat přitažlivě, ale na tu druhou řešíte vlastní pohodlí a to, co je pro vaše tělo, nohy a páteř zdravější :-) též je otázka, zda na takových botech (čili v nějaké vaší životní situaci) umíte chodit a nakolik se v ní cítíte jistá, pevná v kramflecích, jak se říká :-)

      Vymazat
  7. Jel jsem se ženou na víkendový výlet a cestou zpět jsem se chtěl pracovně zastavit na svém pozemku 100 km od domova. Během výletu mi v nějakém městě v neznámém domě (věži, rozhledně) na schodišti vypadly klíče a spadly někam dolů. Když jsem se je vydal hledat, ztratil jsem i obě boty. Jako bosý jsem byl nucen navštívit i veřejné pánské WC (pod mušlemi s mokrou podlahou od moči a vody). Klíče ani boty jsem nenašel a byl donucen opožděně se vrátit se domů bez zastávky na svém pozemku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco pro vás velmi cenného a důležitého můžete snadno ztratit, mohou to být jistoty, nějaký společenský post nebo třeba vztah. Bude třeba velké pokory a možná i překonání problémů, které zůstaly skryty. Vnímám u vás ctižádost a potřebu mít věci pod kontrolou.

      Vymazat
  8. Dobrý den, dnes se mi zdálo, že jsem přišel do restaurace, kde se boty odkládaly na chodbě do botníku. Nikoho jsem tam neznal a pokoušell jsem se bavit se svým sousedem u stolu, který koktal a nebylo mu rozumět. Potom někdo přišel, že máme jít do salonku přes chodbu. Chtěl jsem si vzít svoje boty, ale nemohl je najít. Bylo tam plno rozšmajdanejch bot, ale ty moje nikde. Došlo mi, že je někdo šlohnul, odešel v mých nových botách. Hospodskej jenom krčel rameny, že je to můj problém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, možná vás sen varuje před ztrátou něčeho cenného ve vašem životě, co k vám patří. Mohou to být jistoty, hodnoty, zásady, může jít také o partnerský vztah nebo životní styl, například peníze a určitý životní standard. Někdo vám to jen tak vyfouknul a vy jste měl na výběr z něčeho cizího a použitého, co byste si rozhodně nevzal. Do toho snu se může promítat i obava ze ztráty, například ztráty zaměstnání nebo partnerky, může to být i cokoliv jiného.

      Vymazat
    2. Zdálo se mi poprvé že si obouvám neparovanou obuv,každá byla jiná,co to znamená?Prý jsem rozdvojená osobnost,jinak si to neumím vysvětlit

      Vymazat
  9. Dobrý den, zdálo se mi, že jsem šla se skupinou lidí na túru a obula si nové drahé taneční střevíčky. Když jsem je na konci cesty zula, zjistila jsem, že je u jedné boty rozlomený podpatek a že chybí některé části, jakoby byl povrch boty poskládaný z dílků puzzle. Muž, který byl na túře se mnou, mi nabídl, že se vrátíme, a pokusíme se dílky najít. Překvapilo mě, že jsme skutečně jeden dílek našli a vedle něj byly i dílky další. Sbírala jsem kousek po kousku a zkoušela je pokládat tam, kam patří. Byla jsem nešťastná, že mě vůbec napadlo si střevíčky na túru obout. Věděla jsem, že pořídit si jiný pár bot je pro mě nákladné. Cítila jsem obrovský smutek, že jsem vlastní vinou zničila něco, do čeho jsem tolik investovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkný den, zkuste si to přirovnat k partnerskému vztahu. Sama píšete, že jste byla smutná z toho, že jste vlastní vinou zničila něco, do čeho jste tolik investovala. Tyto botky byly nákladné a jen na určitou příležitost. Hodí se takový "sváteční partner" pro každodenní život? Na túře jste neuspěla, máte pocit, že se musíte spokojit s tímto, protože nic jiného si nemůžete dovolit. Tohle celé je k zamyšlení. Sen ale rozhodně vyznívá pozitivně, nejenže jste dokázala něco znovu objevit a poskládat, ale existuje i zodpovědný muž, který vám může být oporou a pomáhat. Ve snu byl, možná je či bude i v realitě? Sníte o něm, toužíte po něm? Rozlomený podpatek opravdu může vypovídat o nějaké ztrátě nebo zklamání.....snažíte se dát dohromady a slepit něco, co se pokazilo (možná vaší vinou), otázka je, zda to jde a má smysl, anebo se máte smířit se situací a poohlédnout se po "praktičtějších" botách....

      Vymazat

Okomentovat

Γνώθι Σεαυτόν

Oblíbené příspěvky