Proč se nám zdají sny o nechutnostech? Červi, švábi, hnis, brouci, hniloba a další…

Čas od času se lidem zdají opravdové nechutnosti. Nemám na mysli vyloženě noční můry nebo sny plné strachu a násilí, ale spíše takové sny, které vyvolávají hnus, odpor, štítivost. Jsou to sny, ve kterých se objevují červi, larvy, hnis, vymačkáváme si z těla různé slimáky, vylézají z nás mravenci nebo vidíme opravdu hnusné a nechutné výlevy odpovídající nějakému procesu rozkladu a podobně. Co takové sny vlastně znamenají a odkud se berou?

Děs
Zdroj foto: Pixabay

Zdál se mi hnusný sen...

Sny o nechutnostech mohou být velmi rozmanité a moje fantazie se tímto směrem opravdu nechce vydávat. Díkybohu se mi už dlouho nic takového nezdálo, ale poslední dobou jsem tyto snové zážitky slyšela či četla od jiných. Vzpomněla jsem si na nepříjemné pocity, které někdy můžeme mít sami ze svého těla a z procesu rozkladu a tlení, z přirozeného působení bakterií, koloběhu života, kdy se hmota rozkládá. Mnohé tyto sny jsou vlastně o rozkladu hmoty, našeho těla, o tom, co se děje s životem, kdy ryze biologicky něco odumírá. Ale to lze samozřejmě vnímat jak na fyzické, tak i na duchovní rovině.

Pokud se vám zdají nechutnosti ve spojení s vlastním tělem, že vám něco vylézá z pod kůže nebo si něco ze sebe vymačkáváte a něčeho se zbavujete, může to mít několik důvodů:

  1. Potřebujete se ve svém životě něčeho nežádoucího zbavit, může jít o přetlak, důsledek stresu, negativní emoce, něco nevyjádřeného, problémy, starosti, hnus, odpor, nezpracované emoce z nepříjemných životních situací či traumat.
  2. Vaše tělo je fyzicky nemocné a vy o tom ještě nevíte. Tohle se stává poměrně dost často, může jít o nějaký zánět v těle, předzvěst infekce a nemoci. 
  3. Přehnali jste to s večeří a nacpali jste se před spaním nevhodnou stravou a žaludek to nezvládá. Tělo je přetížené. Nejčastěji jde o to, že jste jedli těžká, smažená jídla, hlavně maso všeho druhu, uzeniny, nebo alkohol. 

Spousta novověkých filozofů uvádí, že sny vyvolávají tělesné podněty, například Voltaire, Hobbes, anebo Immanuel Kant. Například Thomas Hobbes ve svém Leviathanu píše: „Protože sny mají svou příčinu v neklidu některých vnitřností, musí různé zneklidnění budit také různé sny. Proto se stává, je-li spícímu zima, že mívá zpravidla strašlivé sny a budí se v něm myšlenky a obrazy něčeho hrozného, protože pohyb od mozku k vnitřnostem a od vnitřností k mozku je vespolný…“ 

(cituji ze svého článku Podle Freuda je sny třeba dešifrovat. Ale většinou jsou o sexu, který jsem psala pro magazín Vitalia.cz, jedná se konkrétně o citát od Ericha Fromma z jeho knihy Sen, mýtus a rituál)

Co se stane, když jíte maso nebo těžké jídlo před spaním?

Velké nechutnosti vyvolává konzumace masa před spaním. Je to osvědčené. Ne vždy je maso zcela čerstvé a už samo o sobě si nese dost „negativní energie”, je z mrtvého zvířete, může v něm už probíhat začínající proces rozkladu a tak dále. Vegetariáni a vegani rozumí tomu, co se snažím sdělit, nechci zacházet do podrobností. O to horší pocity a stavy (a to nejen ve spánku) může zažívat částečný vegetarián či vegan, který si po nějaké delší nějaké maso dá. Tělo odvyklo a nedokáže ho hned tak dobře trávit, samo neví, co vlastně s tím, takže ten proces odbourání masa a živočišných bílkovin z těla může být náročnější. A samozřejmě se to může projevit na té psychické rovině.

Proto je vhodné večer jíst spíše lehčí jídla, rostlinnou stravu a dát se do psychické pohody, hraje roli celá řada faktorů jak dobře spát a nemít zlé sny... 

Čtěte také: 5 potravin, které vám pomohou usnout


Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky