5 potravin, které vám pomohou usnout

Znáte to, převalujete se celou noc a ne a ne zabrat. Ať už je příčina jakákoli, v tuto chvíli byste nejraději sáhli po Rohypnolu, dostali pytlem po hlavě anebo uzavřeli smlouvu s ďáblem, jen abyste se alespoň trochu vyspali a mohli přežít následující pracovní den. 

Meduňka čaj
Zdroj foto: Pixabay

Víme, že žádné z těchto krizových řešení, potažmo prášky na spaní, nejsou vůbec vhodným řešením. Častou příčinou nespavosti je obyčejný a přesto velice záludný stres, který nás dokáže vykolejit z běžné hladiny a způsobit nám dlouhé hodiny noční bdělosti bez možnosti úlevy. Existuje pět vynikajících prostředků na podporu dobrého spánku, které najdete jistě i ve vaší domácnosti.

Meduňka ze zahrádky pro pohodový večer

Meduňka je oblíbená bylinka vonící po citrónu. Můžeme ji pěstovat přímo na zahrádce nebo si ji pořídit do květináče na balkon či okenní parapet a mít ji tak neustále po ruce. Čerstvá bylinka do večerního čaje je ideálním prostředkem navozujícím klidnou a pohodovou atmosféru, lze ji i kombinovat s jinými bylinkami, například s heřmánkem. Takový čajík zaručeně uklidní a uvolní napětí nasbírané za celý den. Je považována za jednu z nejoblíbenějších bylinek proti nespavosti. Působí sedativně a lehce hypnoticky, má příznivý vliv i na trávení a používá se také proti oparům. Pokud si připravíte večerní čaj s meduňkou v kombinaci s chmelem a kozlíkem, usnete, jako když vás do vody hodí. 

Meduňku je možné užívat i ve formě tinktury nebo sirupu, dokonce si také můžete dopřát meduňkové víno. Pozor však, abyste to nepřehnali a nepřivolali si nepříjemné bolení hlavy. V neposlední řadě můžete vyzkoušet meduňkový polštářek na spaní naplněný sušenou meduňkovou natí, jejíž charakteristická vůně nám už sama o sobě může pomoci se krásně uvolnit a zrelaxovat.

Mléko s medem nám vařily už naše maminky

Vzpomínáte na dětství, kdy vám maminka připravovala večerní hrníček horkého mléka s medem? I když už se ručička na hodinách posunula poněkud vpřed, zavzpomínejte si na staré dobré časy, kdy vás kromě hrníčku či láhve uspávaly maminčiny pusinky a připravte si šálek teplého mléka s pořádnou dávkou kvalitního včelího medu. Samozřejmě pokud nejste alergičtí! Mléko a med jsou jedny z výrazných alergenů, přesto mají svou sílu, a pokud je dobře snášíte, zaručeně vás uklidní a pomohou správně naladit do spánkového režimu.

 Ona už samotná vzpomínka na dětství, vůně mléka a medu nám může pomoci se zklidnit a zharmonizovat. Přestože kravské mléko zahleňuje a spousta lidí jej špatně snáší, jeho uklidňující účinky jsou známy i díky obsahu aminokyseliny tryptofanu. Samotný med má přímo zázračné vlastnosti, a jestliže nesnášíte mléko, oslaďte si bylinkový čaj anebo si nechejte jen tak lžičku či lžíci medu rozplynout v ústech těsně před spaním. Co na to váš zubař v tuto chvíli neřešte. 

Pivo navečer podporuje dobrý spánek

Pánové, kteří rádi po večerech navštěvují restaurační zařízení, jistě mohou potvrdit, že pár piv před spaním zaručeně pomáhá usnout a to dokonce i někdy mimo vlastní postel. Účinek se obvykle dostaví velice rychle. Někomu stačí i jedno pivo, nic se nemá přehánět. Kromě obsahu vitamínu B je jisté, že své dělá i chmel, jehož šištice se přidávají do celé řady bylinných čajů na spaní. Uklidňující účinek chmelu je dobře známý, proto neváhejte a dejte si před spaním pár doušků piva, samozřejmě jako lék, nepijte pivo těsně před spaním rychle a na žízeň. Pijte ho klidně i po lžičkách, v tom případě ale těch lžiček stačí jenom pár. 

Nevzpomínám si na žádný případ, že by někdo po pivu neusnul. A nemusí to být zrovna díky obsahu alkoholu - jedná se především o sedativní účinky chmelu! Můžete si tedy dopřát i pivo bez alkoholu. Sama jsem si to jednu dobu úspěšně vyzkoušela.

Nakrájené jablko je vhodné také pro děti

Dalším z osvědčených prostředků vhodných pro navození dobrého spánku je sníst nakrájené jablko večer před spaním. Pěkně kousek po kousku. Je pohodlnější a příjemnější si jablíčko nakrájet a chroupat rovnou v posteli při čtení knížky. V tomto případě nemusíte mít obavy o váš chrup, jablko je považováno za velice zdraví prospěšné i na zuby a vůbec nevadí, když si jej dopřejte i poté, co jste již provedli zubní hygienu.

Říká se, že právě jablko zuby čistí, nemáte-li z nějakého důvodu k dispozici na cestách kartáček, snězte večer jablko. Kromě čistícího efektu vás chroupání jablka náležitě uklidní a připraví pro klidnou noc plnou krásných snů. I samotná vůně jablka má uklidňující účinky a může nám připomínat poklidnou atmosféru z dětství nebo třeba maminčinu náruč. V některých případech pomáhá i jablko pouze nakrájené a umístěné poblíž postele, ideálně na nočním stolku. Pro děti je skvělým pomocníkem proti večernímu vymýšlení a ponocování. 

Ovesná kaše k večeři uklidňuje

Ovesné vločky jsou známy tím, že nejen zasytí, ale díky obsahu aminokyseliny tryptofanu také uklidní. Taková kaše z ovesných vloček s medem nebo i s mlékem je ideálním večerním jídlem nejen pro děti. Nemusíte se zrovna přejíst, v téhle kombinaci do sebe dostanete nutričně bohatou večeři, stačí proto jen malé množství kaše, která vás bohatě zasytí a upokojí. Ovesné vločky obvykle jen stačí přelít vařící vodou, přikrýt pokličkou a nechat dojít nebo si můžete rozmíchat instantní kaši v teplém mléce, klidně i třeba obilném – rýžovém nebo ovesném. Kaši oživí čerstvé lesní plody nebo jahůdky ze zahrádky, slaďte výhradně medem nebo obilným sladem. 

Tip pro rychlé navození kvalitního spánku: 

Zkombinujte všech pět uvedených potravin dohromady. Připravte si k večeři ovesnou kaši s mlékem, strouhaným jablíčkem a medem a nebojte se, nebudete ji zapíjet pivem, ale… bylinným čajem z meduňky, šištic chmele a kozlíku. Účinek je zaručen. 

Přeji krásnou dobrou noc…


Autor článku: Taťána Kročková

Psáno pro magazín Biorevue (2014)

Komentáře

Oblíbené příspěvky