Co znamená schodiště ve snu?

Schodiště ve snu patří mezi zásadní symboly, na které se často dělají freudovské vtipy. Proč freudovské? Vyloženě proto, že podle Freuda se to, že jdeme po schodech nahoru, pojí se sexualitou a má to ryze sexuální podtext. Jak to ten Freud tedy myslel a co ještě může schodiště ve snu znamenat?

Schodiště
Zdroj foto: Pixabay


Schodiště ve snu podle Freuda

Podle Freuda spousta běžné symboliky poukazuje na pohlavní styk, anebo mužské či ženské pohlavní orgány. Víme, že Freud zkrátka viděl sex všude. Veškeré kulaté a hluboké předměty podle Freuda připomínají vagínu, rovné, ostré či dlouhé předměty zase penis. Takže vagínu ve snech mohou představovat například: jeskyně, misky, prohlubně, jámy, šperkovnice, květy a cokoli dalšího si jen vymyslíte. Falické symboly ve snech zase pro změnu jsou: deštníky, hole, nože, pistole, banány, kladiva, tužky, hřiby, okurky, a tak dále. Ale to není samozřejmě všechno.

Pohlavní styk, sex ve snu mohou symbolizovat různé činnosti, do kterých byste to ani neřekli. Může to být jízda na koni, převedeno do dnešního světa třeba i jízda autem, tanec, anebo právě chůze vzhůru po schodišti. Stejně tak spousta činností zase naopak může představovat sexuální frustraci. Tipuji to mimo jiné i na chůzi po schodech dolů…. A pak je tu starý známý kastrační komplex, který Freud viděl třeba za vypadáváním vlasů či zubů…

Když se zaměříme na schodiště… pokud jdeme po schodech nahoru, spějeme tím k nějakému svému cíli, kterého se snažíme dosáhnout… Je třeba vynaložit určitou snahu (podle Freuda zřejmě s námahou a funící se snažíme prosouloužit k orgasmu)...Ale pojďme se na to ještě podívat z jiného úhlu… 

Co znamená ve snech směr nahoru a dolů?

Konkrétní prostor můžeme rozdělit na čtyři kvadranty. Momentálně se mi nechce uvádět žádné zdroje, ale z tohoto rozdělení vychází jak psychoanalýza, tak mnozí psychologové a používá se také při interpretaci psychodiagnostické kresby nebo umění. Všechno co jde zleva, vychází od srdce, od matky, ženského principu a minulosti, co jde doprava se týká otce, mužského principu, rozumu a budoucnosti. Všechno dole je biologické, fyzické, základní, pudové, rodové, směrem nahoru to dostává více psychický, duchovní a mentální rozměr a víme přece, že směr nahoru je dle křesťanských nauk také blíže Bohu. 

Nahoře jsou ale i naše sny, ideály, vysoké cíle, pokud tedy směřujeme po schodech nahoru, jdeme do světa našich ideálů, snů, cílů a fantazie, kde už ztrácíme pevnou půdu pod nohama a své kořeny. To všechno má samozřejmě svůj symbolický význam, který můžeme uplatnit při výkladu snů. 

A nejen chůze po schodišti, můžeme si představit i jízdu výtahem směrem vzhůru, cestu autem do prudkého kopce a podobně. Jít nahoru také není snadné a vyžaduje to určitou snahu, disciplínu, píli, úsilí a námahu. Někdy to nezvládneme a nedojdeme… můžeme jít po schodech hezky způsobně, po schodech, které poskytují jistotu, hranice, pravidla, zaštiťují společenské normy…, anebo můžeme šplhat na skálu nebo lézt na vysokou horu…. je to cíl, který před sebou máme… a nechceme selhat…. 

Směr dolů pak představuje i životní pády a právě ono selhání. Dostáváme se dolů i se svou náladou, cítíme se down, jsme na dně a podobně… anebo se bojíme….bojíme se výšek a pádů, proto se raději držíme při zemi, v koutě, doma, zavření, omezení, nemůžeme chodit, nemůžeme se rozběhnout...ale o tom až zase jindy… 

Čtěte také: Co znamená cesta ve snu?


Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky