Syndrom explodující hlavy připomíná výbuch bomby a nenechá člověka vyspat

Spánek
Už se vám někdy stalo, že jste při usínání náhle zaslechli obrovský rámus, ránu jako z děla, silný zvuk připomínající výbuch bomby, který vás zcela protrhl ze spánku a vyděsil? Ne, nebojte se, nikde nic nevybuchlo a nic se nestalo, pravděpodobně trpíte syndromem explodující hlavy. O co se vlastně jedná?


Co je syndrom explodující hlavy a jak se projevuje?

Mnohým lidem se stává, a prý je to častější u žen, že při usínání sebou prudce trhnou – a to je probudí. Anebo třeba trpí spánkovou paralýzou, což je velmi nepříjemný stav, který obvykle vzbuzuje děs. To ale ještě není všechno, další “nepříjemnost”, která vás může při usínání potkat, je právě syndrom explodující hlavy. Jsou lidé, kteří se s tímto syndromem nikdy nesetkali, ale i ti, kterým se to stává opakovaně. 

Mezi příznaky syndromu explodující hlavy patří sluchová halucinace při usínání, anebo také před probuzením. Člověk slyší silný výbuch, který mu způsobí velký úlek. Je přesvědčen, že jde o něco reálného, zprvu nerozezná, že šlo o pouhou halucinaci. 

Spolu se silným sluchovým vjemem a úlekem přichází panický strach, že se někde něco stalo, anebo stane. Sluchovou halucinaci někdy doprovází i záblesky světla před očima nebo svalové záškuby a odpovídající reakce celého těla. Člověk může mít úzkost a být vystrašen i delší dobu. Pokud se mu to stává opakovaně, bojí se i usínat. 

Proč nás ve spánku neustále straší nějací bubáci?

Mít dobrý, klidný a ničím nerušený spánek považujeme za nutnou samozřejmost, ale nedá se toho mnohdy jen tak snadno dosáhnout. Existuje spousta faktorů, které náš spánek ovlivňují. Nepříjemnosti, jakými jsou spánková paralýza nebo syndrom explodující hlavy, se nejčastěji objevují při přechodu z jedné spánkové fáze do druhé. 

Lidé, kteří mají zkušenosti s lucidním sněním a astrálním cestováním ve snech uvádějí, že tyto stavy doprovázejí právě opuštění těla a jejich cílem je nás vystrašit, protože fungují jako přirozené obranné mechanismy. Zkrátka jako strážce nějaké brány, kam je vstup zapovězen, či povolen pouze někomu. 

Více podrobností si můžete přečíst v článcích o spánkové paralýze a o lucidním snění a astrálním cestování.


Autor článku: Taťána Kročková

Zdroj foto: Pixabay

Komentáře

Oblíbené příspěvky