Spánková paralýza bývá vstupní branou pro astrální cestování

Spánková paralýza
Spánková paralýza straší spoustu snících, a nevyhýbá se ani dětem. Dokonce se u dětí a dospívajících objevuje mnohem častěji. O co vlastně jde? Pokud jste ji ještě nezažili, věřte, že není o co stát. Nemůžete se ani hnout, cítíte děs a paniku, vidíte duchy, nebo slyšíte podivné zvuky.

U každého však spánková paralýza probíhá jinak, a každý z nás se s ní také jinak vypořádá. Co všechno o spánkové paralýze víme, a jak se dá vysvětlit? Existuje i ezoterické hledisko, které naše vjemy rozhodně nepovažuje za halucinace.

Kdy dochází ke spánkové paralýze? 

Ke spánkové paralýze dochází nejčastěji v těchto případech:

  • při usínání pozdě v noci nebo nad ránem a mezi 3 - 5 hodinou ráno
  • při opakovaném usnutí po předchozím probuzení
  • při opakovaném usnutí po předchozím ranním probuzení a vykonáním nějakých činností
  • vleže na zádech
  • po konzumaci alkoholu nebo návykových látek
  • po konzumaci těžkých a nevhodných jídel
  • když spíte na jiném místě, než jste zvyklí a jste v napětí
  • když prožíváte velký stres

Spánkovou paralýzu lze vysvětlit jako zaseknutí se ve stavu, kdy člověk usíná, mozek je ve zvýšené aktivitě, ale tělo se nemůže hýbat. To souvisí s přirozeným střídáním spánkových fází REM a non REM

Právě v REM fázi spánku je naše tělo v útlumu a nemůžeme se hýbat, ale náš mozek je tehdy nejaktivnější, zdá se nám nejvíce snů a nejvíce si jich pamatujeme. Jsou to i takzvané lucidní sny, ve kterých si uvědomujeme, že spíme, a proto se také ze spánkové paralýzy dokážeme vědomě probudit. 

Proč spánková paralýza nahání tolik hrůzy?

Děs charakteristický pro spánkovou paralýzu nemusí mít vždy jasné a konkrétní obrysy. Stačí už jen pocit, že nad sebou nemáte kontrolu a nevíte, co se děje. Vnímáte jen to, že všechno to, co se děje s vašim tělem a vašimi smysly, je krajně nepříjemné a máte strach z toho, co by dále mohlo nastat. Kromě pocitu strnulosti a nemožnosti se ani pohnout či zakřičet, mívají lidé často pocit, jakoby někdo ovládal jejich tělo a snažil se je posednout. Někdy lidé vnímají, či přímo vidí, obrysy postav kolem postele, slyší podivné zvuky a podobně. 

Realita může být deformovaná. Sice si uvědomujete, že spíte, jste ve své posteli a vidíte všechno kolem tak, jako ve skutečnosti, ale ta skutečnost je zcela jiná, pozměněná. Vaše vnímání je v tu chvíli zcela zkreslené, nedá se ani přesně určit čas, po jak dlouhou dobu spánková paralýza trvá. Navíc k ní může docházet opakovaně, a to během jedné noci. Většinou se snažíte z tohoto stavu rychle probudit, ale po opětovném usnutí “vás to bere znovu”. A to třeba i několikrát za sebou…

Zkušenosti se spánkovou paralýzou

Co se například může dít? Přečtěte si reálné zkušenosti se spánkovou paralýzou, která mnohdy vede až k lucidnímu snění a astrálnímu cestování. 

“Najednou jsem měla pocit, že se nemůžu ani hnout, celé tělo mi strnulo, cítila jsem jakýsi tlak, bušení srdce a intenzivní pocit strachu. Uvědomovala jsem si, že spím, ale měla jsem pocit, že jsem jakoby někde uvízla. Náhle jsem zaregistrovala jakýsi obrys postavy u své postele, cítila jsem něčí přítomnost, že tam prostě nejsem sama. Ten stav byl děsivý a silně nepříjemný, přála jsem si se probudit, což se mi nakonec povedlo.”

“U mě spánková paralýza probíhá tak, že mám pocit, jakoby mi někdo stahoval pomalu a pozvolna peřinu z těla, nebo mě vytahoval z těla, nedokážu to lépe vysvětlit. Někdy u toho slyším hlasy, takové ševelení, doprovázené pocity, že tam nejsem sama a že se kolem mě nacházejí nějaké bytosti. Po nějaké době, kdy se to opakovalo, jsem se jich i automaticky v duchu ptala něco ve stylu /co zase chcete, běžte pryč a nechte mě být/. Zpočátku jsem se vždy snažila modlit a automaticky se cíleně probudit, ale časem a opakovaně v průběhu několika let jsem se i přestala bát a nijak jsem to neřešila, většinou se mi pak stalo, že jsem vyletěla z těla a ocitla se ve zcela jiném světě.”

Astrální cestování a lucidní snění

“Po spánkové paralýze se mi několikrát stalo, že jsem vystoupila z těla a dívala jsem se na sebe, jak v posteli spím. Pak jsem se třeba vydala někam na výlet. Někdy to prostě nešlo, tak jsem se hned vrátila do těla. Přenášet se dá myšlenkami, také měnit realitu, nebo se na něco ptát, ale nejde všechno. Jakmile chcete něco, co prostě nejde (a na to nemáte právo či zkušenosti), okamžitě se probudíte.”

“Při spánkové paralýze často slýchávám hudbu. Mnohdy jsou to krásné písně, které z reality neznám. Zpočátku jsem měla pocit, že třeba hraje rádio u sousedů. Věděla jsem, že spím, že je ráno a přemýšlela jsem nad tím, co všechno se mezitím děje kolem mě, například v bytě, nebo pod oknem na ulici, a podobně. Je to zajímavý svět, který vám přijde jako skutečný, ale není. Všechno se pohybuje v úplně jiné realitě. "

"Ten pocit sevření a strnulosti setrvává jen chvíli, pak se to přehoupne právě do té jiné reality, ze které podvědomě máme strach. Je to něco nového, neznámého. Teprve když opustíme tělo, aniž bychom si to plně uvědomovali, zažíváme zvláštní pocity jakoby na neznámé cestě. V první chvíli ale máte pocit, že je vše velmi reálné a skutečné, že je to doopravdy. Takřka se to nedá rozpoznat.”

Přečtěte si také článek o tom, co je to lucidní snění a jak můžete ve snech tvořit vlastní realitu.


Autor článku: Taťána Kročková

Zdroj foto: Pixabay

Komentáře

Oblíbené příspěvky