Nejčastější sny. O čem se lidem nejvíce zdá?

Mnohým z nás se v noci zdají sny se stejnou či podobnou tématikou. V takových snech se vyskytují symboly, které dobře známe. Může jít například o kalnou vodu či vypadané zuby, výkaly, syrové maso, svatbu, těhotenství, porod, malé děti, zkoušení ve škole, jízdu ve výtahu a další. 


Co znamenají tyto nejčastější sny? Pojďme si je alespoň stručně a obecně vyložit!

Mnohé nejčastější sny v nás vzbuzují strach. Podle tradičních snářů obvykle nevěstí nic dobrého. Určitě však není třeba se obávat. Každý sen je jedinečný a má subjektivní vypovídající hodnotu pro každého snícího. 

Zdálo se mi, že mi vypadly zuby. Co to může znamenat?

Není potřeba pročítat staré snáře, které přinášejí katastrofické scénáře a nahánějí strach. Zuby jsou symbolem životní síly a energie, přece musíme kousat, abychom žili, anebo je ceníme, abychom se ubránili. Ale nemusí nám hrozit žádné nebezpečí. Je pravda, že tento sen varuje a ukazuje na možné oslabení životní energie, problémy nebo nemoc, ale nemusíme se bát. Všechno je to velice individuální a záleží na dalších podrobnostech toho snu.

Ve snu se mi zdálo, že čekám dítě a pak jej porodím a kojím. Ve skutečnosti už mám děti velké

Dosti časté sny žen, které ukazují jejich pečující stránku a zároveň potřebu být opečovávány. Přece jenom jsme matky a děti už buď máme, nebo se je chystáme mít. Může to být skrytá touha po dítěti, nostalgické vzpomínky na minulost, příslib něčeho nového nebo skutečně předzvěst toho, že do našeho života za čas přijde dítě. Těch významu tady je několik, záleží na ostatních podrobnostech snu a na individuálním poselství pro každého.

Čtěte také: Jak se do snu promítá touha po dítěti?

Zdá se mi, že se stále vracím do školní lavice a do doby, kdy jsem studovala. Čekají mě zkoušky. Vždy se cítím nejistě a potřebuji uspět

Také běžný sen v různých obměnách. Je o tom, jaké jsou na nás kladeny požadavky, například od vlastních rodičů, partnera či zaměstnavatele nebo o tom, jaké požadavky na sebe klademe my sami. Je o zamyšlení nad tím, jak jsme se kdysi v té školní lavici cítili a jak se cítíme dnes s úkoly, které nás čekají. Je o naší nejistotě a potřebě zvládat byť i ty nejzákladnější požadavky života. A o tom být ceněni. Proto se dokažme ocenit i sami.

Ve snech létám. Jakmile se ocitnu vysoko, dostanu strach…

Častý sen u snílků, fantastů, lidí, kteří potřebují odlehčit a utéct před stresem a potížemi či nějakou svou rigidní stránkou. Někdo létá bez problémů vysoko a dokáže a dokáže si to užít, někdo se výšek bojí, i když třeba po nich podvědomě touží. Je v tom určitě hluboká symbolika a individuální poselství pro každého. Opět záleží na další kontextu snu. Létání se také objevuje v lucidních snech

Pronásleduje mě pes, stále před ním utíkám a bojím se, že mě pokouše

Úzkostný sen s mnoha obměnami (může nás pronásledovat a honit kdokoli, buď nás zabije, nebo se bráníme a zabijeme my jeho), který se týká naší temné stránky – našeho stínu nebo našich současných potíží. Záleží také, kdo nás pronásleduje, pes je strážce vědomí a šelma, která dokáže být oddaná, ale i útočná a agresivní a má ostré zuby. Záleží na dalších podrobnostech snu, ale zřejmě se jedná o nevyřešený problém, který člověka tíží.

Sny o kalné vodě

Zatímco průzračně čistá voda je dobrým znamení, sny o kalné vody obvykle předpovídají nemoc. Tyto sny jsou již tak zažité a všichni této symbolice věří, že snový jazyk hovoří k nám všem zcela jasně. Jen výjimečně kalná voda mívá jiný, individuální, význam. Většinou opravdu znamená oslabení, emoční problémy a starosti, negativní emoce či přímo to, že daný člověk či někdo blízký onemocní. Nemusí jít o nic vážného, klidně třeba i o obyčejnou angínu, která však rovněž dokáže člověka potrápit. 

Sen o svatbě neznamená pohřeb!

Časté bývají také sny o svatbě. Podle tradičních snářů svatba znamená pohřeb. Na to ale rozhodně nesázejte a nenechte se vyděsit! Svatba ve snu obvykle znamená vzpomínku na vlastní svatbu, zbožné přání jak by měla naše vysněná svatba znamenat, případně s kým by se měla uskutečnit. Výrazným symbolem jsou také svatební šaty. Někdy je stále převlékáme, hledáme ty pravé. To také vypovídá o tom, že hledáme vlastně ten správný vztah, ten pravý protějšek. Při výkladu snu o svatbě rozhoduje podrobný děj každého individuálního snu a také to, jak se na takové snové svatbě cítíme a jaké emoce vlastně prožíváme.

Ve snu řídím auto a někam jedu

Tyto sny bývají také časté a více se o nich dozvíte v článku Dopravní prostředky ve snech.

Sny o výkalech. Přinesou peníze?

Pokud vám (či ve vaší rodině) funguje symbolika výkalů ve vztahu k penězům, výklad snu je na světě a můžete se těšit na nečekané dědictví, nález tisícovky v parku, zvýšení platu či výhru ve Sportce. Tohle ale nefunguje vždy. Pokud se nám zdá o výkalech, záleží na povaze snu a výkladu tohoto snu mohou být opravdu různé. Například ve snu o výkalech ve vaně se o žádnou finanční výhru nejednalo. 


Autor článku: Taťána Kročková

Zdroj foto: Pixabay

Komentáře

Oblíbené příspěvky