Jak se do snu promítá touha po dětech: Sen o velkém domě a jeho výklad

Děti
Touha po dětech se do snu promítá různě. Ženám se často zdá o tom, že jsou těhotné, přímo rodí, opatrují miminka nebo už větší děti. Nezáleží vůbec na tom, zda je snící mladá žena v produktivním věku, anebo již starší žena. Mateřské pudy, vzpomínky na vlastní porody a děti, kompenzace zpackaných porodů a dalších záležitostí se vždy promítají do snu. 

Může jít jak o nenaplněnou touhu po dětech, tak třeba i o sny ženy, která má šťastné mateřství a přivedla na svět několik dětí. Mateřský pud a potřeba o někoho pečovat jsou běžnou součástí našich snů. Nejvíce silné jsou na těchto snech právě emoce, které žena prožívá. 

Dítě jako symbol ve snu

Dítě jako symbol ve snu nemusí souviset pouze s mateřstvím a mateřskými pudy. Často se tento symbol vykládá jako nový začátek, nový projekt, začátek nového vztahu, zkrátka něco nového se zrodí. Někdy je obtížné rozeznat, co vlastně dítě ve snu znamená. V mnoha případech to opravdu bývá mateřský a ochranitelský pud, který je pro ženu přirozený. Tyto sny se mohou zdát v určité fázi ženského cyklu, třeba před očekávanou menstruací, anebo při konkrétním postavení měsíce, například když je měsíc v raku, anebo se blíží úplněk, je to různé. Toto vše souvisí s ženskou plodností. 

I když žena ve skutečnosti již nemůže, a ani nechce, mít další děti, může ve snu prožívat velmi silné pocity spojené s mateřstvím. Ženy se často ptají, jestli budou těhotné a narodí se jim po takovém snu dítě, protože se domnívají, že tyto sny mateřství předpovídají. To se ale děje pouze v mizivém procentu a jak již bylo zmíněno, sny a o dětech a mateřství, nesouvisí vždy nutně s opravdovým těhotenstvím. Příkladů by se dalo vyjmenovat tisíce, a v různých obměnách. Dále je dobré zmínit, že tyto sny jsou obvyklé u žen, málokdy u mužů. 

Strach o dítě ve snu

Častý a obvyklý je také strach o dítě, a to zejména v určitém období změn, případně třeba i rozvodu manželství a podobně. Ženám se zdávají úzkostné sny, že se třeba jejich dítě utopí, někdo jim ho sebere, někdo mu ublíží, dítě se zraní, nebo nešťastnou náhodou přijde o život. Sny jsou tak emočně silné a zdrcující, že se žena po takovém snu pochopitelně nevzpamatuje třeba ani celý den, pláče a bojí se, že se jejímu dítěti něco skutečně stane. 

Je to ale opět jen symbolika a přirozený strach o dítě. Tyto úzkostné sny mívají často i těhotné ženy.

Nenaplněná touha po dítěti

Dosud nenaplněná touha po dítěti se může ve snu projevit v mnoha symbolech, které nemusí ani přímo znázorňovat samotné těhotenství a děti. Podívejte se na ukázkový sen a jeho výklad.

Tazatelka píše:

(popis snu je ponechán v původním znění, jen jsem opravila mezeru, kterou tazatelka nedělala hned za tečkou a začátkem nové věty - to bude mít význam i dále ve výkladu snu)

"Dnes se mi už podruhé v jednom týdnu zdálo o koupi domku nebo o stěhování do domku. Byly to krásné a zajímavé sny. V obou snech byly prostory domů krásné. Byla jsem nadšená velikostí místností, pohodou. V prvním snu jsme kupovali s manželem obrovský dům, snad starý hrádek s výhledem na zříceninu. Domu dominoval obrovský obývák s krbem a francouzským oknem ve výklenku. S obrovskou zahradou plnou jezírek, kamenných cestiček a plotem porostlým růžemi. V tomto snu jsem se trošku obávala zda to zvládnu tam žít - tak velký dům. Ale pocity byly nádherné. 
Dnes - přesně po týdnu, se mi zdálo, že jsme koupili horní patro domku. Tentokrát už jsme měli i dvě děti. Byla jsem opět moc šťastná, neustále jsem se těšila z prostoru, z počtu místností a z počtu postelí. Napočítala jsem jsem 13 a z toho dvě my manželé a dvě děti. Pořád jsem se těšila, že napíšu na Facebook, že máme k dispozici 9 postelí pro návštěvu. V tomto snu jsem jen cítila zodpovědnost za ty děti. 

Jinak bych chtěla říct, že po domku netoužím. Bydlíme už třetí rok v prostorném vlastním bytě v domě, který má zahradu a je v přírodě. Jsem tu šťastná a zařídila jsem si ho po svém. Tak netuším proč tyto sny."

Výklad snu:

Dům ve snu obvykle prezentuje naše ego, já, vědomí. Co je uvnitř, to máme sami v sobě. Popisujete to jako nádherný sen o vysněném bydlení snad každého z nás, vyzdvihla bych asi tu velikost a důležité je popsat, jak jste se v té velikosti cítila. 

Uvádíte obavu, jak zvládnete žít v tak velkém domě. Vnímám tam jakousi expanzi a růst, pocit štěstí, ale zároveň strach. 

Sen se znovu opakuje, to znamená, že je důležitý a na něco upozorňuje. Ve snu jste měli dvě děti a mne by zajímalo, zda máte děti i ve skutečnosti. 

Druhý sen o domě:

V druhém snu popisujete jen horní patro, už ne celý dům. To je nahoře, nad vědomím, ale ta velikost stále zůstává, chápu-li to správně. Čísla ve snech jsou také důležitá a něco symbolicky představují. Zrovna 13 a 9 jsou karmická a završující čísla. Cítila jste zodpovědnost za děti a měla jste prostor a velikost, které byly na vás příliš a potřebovala jste je vyplnit - například nabídka prostoru někomu jinému. Tohle všechno odráží něco ze současnosti a něco to znamená. Celkově mi to vyznívá jako přicházející velká životní změna, se kterou si budete muset poradit. Neznám více podrobností a výklady mohou být různé. Budu ráda i za případné upřesnění vaší situace.

Tazatelka upřesňuje: 

"Čtu si to a pláču - pociťuji úlevu. Snad že tak velmi podobně intuitivně to cítím. Děti nemáme a velmi si je přejeme. Zatím mám dva roky zpátky za sebou jen potrat. Ta velikost prostoru v obou snech byla skutečně hlavním bodem. Pocit radosti byl obrovský, i nadšení. V té velikosti jsem se cítila svobodná, ale často jsem doma ve skutečnosti sama a z toho zřejmě pramenila obava z velkého domu i ve snu. 

Druhý sen a pouze horní patro domu už bylo dokonalé a obava nastala pouze o děti, když se přiblížily k dřevěnému zábradlí nádherné terásky. V tomto snu jsme spolu s dětmi nadšeně procházeli pokoje a počítali místa na spaní. Z toho počtu jsme byli velmi šťastní. 13 a bez nás čtyř ještě zůstává i 9 pro přátele a rodinu. Z obou snů jsem měla nádherné pocity i pocity vzrušení a splnění touhy. Ve snu touha po prostoru, ale ve skutečnosti ji nemám a jsem tam kde bydlím šťastná..."

Shrnutí výkladu snu:

Pochopila jsem, že ústředním tématem tazatelky je prozatím nenaplněná touha po dětech. Proto je v domě hodně místa. Chybí v něm děti.

Ještě jsem si všimla, že píše bez mezer, těsní písmo a hned za tečkou je bez mezery písmeno z další věty. Všechno je těsné nebo potřebuje mít těsné, vyplněné.... proto ve snu volný prostor, se kterým si neví rady. Chce mít vyplněnou pochvu (sex) a dělohu (dítě). Ústřední motiv je zcela jasný.

Šťastný konec:

Po pár letech se mi ozvala šťastná maminka malého chlapečka, kterého si rodina adoptovala. Nyní se připravuje na adopci dalšího dítěte... 



Autor článku: Taťána Kročková

Zdroj foto: Pixabay

Komentáře

Oblíbené příspěvky