Jak nás ovlivňuje Měsíc a jeho fáze aneb zdraví podle lunárního kalendáře

Než jsem svojí mámu seznámila s lunárním kalendářem Krásné paní, minimálně jednou týdně jsem od ní dostávala zprávy, v nichž se mě ptala, v jakém znamení se momentálně nachází Měsíc, případně kde se bude nacházet následující den. Řídila se tím nejen v případě péče o zahrádku, ale i o své zdraví. Moje babička si pro změnu značnou část svého života každý den zapisovala počasí do velkého sešitu a nyní jsem to po ní už posledních pár let převzala já. K čemu nám to všechno je? Divili byste se, ale je to důležité s ohledem na tradice, způsob života, předvídání počasí a toho, jaká bude úroda, co nás čeká a jak se máme o sebe starat. A co si budeme povídat, třeba postavení Měsíce ovlivňuje také naše sny.

Luna
Zdroj foto: Pixabay

Nejedna žena podle vzoru své matky či babičky zohledňuje fáze měsíce v rámci péče o zdraví, domácnost a zahrádku. Moje babička si vždy zapisovala počasí, aby pak mohla zpětně vyhodnocovat, porovnávat, případně také předvídat, co můžeme od Matky Přírody očekávat. Díky jejím zápiskům jsem se například dozvěděla, že v den narození mé dcery bylo jasno až polojasno, s ranní teplotou 15°C, denní dokonce 32°C a noční 18°C. Na to, že se jednalo o počátek června, to byl dosti horký den. Možná je i proto moje dcera tolik horkokrevná, nesnáší horko a libuje si v chladnějším počasí. U syna je to právě naopak, miluje teplo. Den jeho narození byl zcela deštivý a chladný, bylo to na konci léta a ve vzduchu už byl cítit podzim.

Život podle lunárního kalendáře

Kromě počasí nás ovlivňuje postavení Měsíce, který zejména s námi ženami pěkně cvičí. Žijeme ve svých lunárních cyklech a právě Měsíc je za to zodpovědný. Říká se, že úplněk má neuvěřitelnou sílu, v tu dobu jsou lidé více emocionálně labilnější, někteří nemohou spát nebo jsou náměsíční. Já sama jsem se za úplňku narodila a už nějakou dobu vím, že právě za úplňku se rodí ti největší šílenci a blázni nebo hypersenzitivní lidé. Někdy to není příjemné vyrovnat se s vlastní rozpolceností, kterou právě úplňková fáze měsíce svým zrozencům přináší. 

Měla jsem možnost nahlédnout do několika starých kalendářů, například z doby protektorátu a i tam byly zaznamenány jednotlivé fáze měsíce a dokonce i znamení, ve kterých se nachází. Dnes najdete veškeré informace o aktuálním postavení Měsíce, jeho fázích, i o tom, co v danou dobu smíte provádět na zahrádce nebo v rámci péče o své zdraví, v každém lunárním kalendáři. Podle postavení Měsíce můžete prakticky plánovat cokoli od barvení vlasů, přes sázení mrkve až po chirurgické zákroky. Dokonce i pěstitelé konopí nedají na lunární fáze dopustit.

Operace za přibývajícího měsíce mohou být nebezpečné

Pořád říkám, že kdyby se lékaři řídili Měsícem, uzdravili by daleko více lidí. Měla bych pro vás pár rad ohledně operačních zákroků, pravidlo číslo jedna totiž zní: Nikdy se nenechávejte operovat v den, kdy stojí Měsíc ve znamení, které přísluší operovanému orgánu. Například byste si neměli nechat trhat zuby nebo operovat kolena, kůži a páteř v den, kdy stojí Měsíc v Kozorohu anebo když je v přibývající fázi.

Proč? Jednoduše proto, že právě Kozorohu přísluší dané orgány a tímto počinem byste si velice přitížili, operace by nemusela proběhnout bez komplikací a jizvy by se přinejmenším špatně hojily. Co se týká ubývajícího měsíce, to je druhá věc. Pokud se něčeho zbavujeme, je na to doba ubývajícího měsíce ideální. Týká se to i stříhání vlasů, nehtů, holení chloupků či zbavování se špíny, parazitů nebo škůdců na zahradě. Za přibývajícího měsíce se zase věnujeme všemu, co má růst, nabývat a sílit, například sázení rostlin, barvení vlasů nebo bělení prádla. Bylinky a léčiva účinkují mnohem silněji a člověk také snadněji přibude na váze. Čím více se blíží úplněk, tím je přibývající síla měsíce větší. 

Kde koupit lunární kalendář 2024?

Hubnout můžete začít jedině po úplňku

Usilujete-li o snížení váhy, ideální je začít právě po úplňku, kdy začíná ubývat měsíc. Při přibývajícím měsíci mnoho nepochodíte, v tomto období se spíše lépe kyne. Období, kdy měsíc ubývá je vhodné také pro detoxikační kůry a půst. Kdo drží půst během novu, udělá nejvíce pro své zdraví. Stačí držet půst pouze v jeden den novu a už to má úžasně očistný vliv na celý organismus. Nov může být novým začátkem nové životní cesty. Chcete-li například přestat kouřit, zapalte si poslední cigaretu právě v novu. 

A jak je to s vlasy? Chystáte-li se barvit nebo zesvětlovat vlasy, vyberte dny přibývajícího měsíce. Barva drží lépe a delší dobu. Pro péči o vlasy je vhodné postavení měsíce ve Lvu anebo v Panně. První stříhání dítěte by mělo proběhnout tehdy, když se nachází přibývající měsíc ve Lvu. Vlasy pak rychleji rostou a jsou hustější a zdravější. Lev má přece hustou hřívu nebo snad ne? Dlouhodobé barvení vlasů se zase doporučuje v době postavení měsíce ve znamení Panny. 

Pro rychlejší růst vlasů je vhodné je stříhat za přibývajícího měsíce, nechceme se jich přece zbavovat napořád, právě naopak! Holení chloupků se naopak osvědčuje v době ubývajícího měsíce. Vlasy by se neměly stříhat ani mýt v ubývajícím měsíci v Kozorohu a v době, kdy stojí Měsíc v Raku nebo Rybách.

Při úplňku můžete nejlépe odstavit dítě

Potřebujete-li už odstavit velké dítě, ideální dobou, kdy mu dáte napít naposledy je právě úplněk. Už před úplňkem se doporučuje snižovat dávky mléka při kojení. Při dodržení těchto rad proběhne odstavení bez problémů, doba novu je naopak nepříznivým obdobím, kdy by mohly nastat komplikace, jak s prsy, tak i s odvykáním dítěte. Nevhodné je odstavit dítě při Měsíci v Raku, který se ve zdravotní symbolice přímo prsou týká. V té době také dítě nejvíce potřebuje matku. Při Měsíci v Lvu počítejte s tím, že vám bude dítě hodně křičet, možná i řvát jako lev. 

Úplněk nebo doba kolem úplňku je naopak velmi nevhodným obdobím pro případné očkování dítěte, pokud už se rodič rozhodne své dítě naočkovat. V té době jsou negativní následky očkování mnohem silnější. Při úplňku taky neuklízejte dům, bylo by to velmi náročné a nejspíše i zbytečné. 

Mohlo by vás zajímat i praní prádla či špinavých plen. Jedině v ubývajícím měsíci a při postavení Měsíce ve vodních znameních, tedy v Raku, Štíru a Rybách. Sušení nebo bělení je zase vhodné na slunci za přibývajícího měsíce ve vzdušném znamení – Blížencích, Vodnáři nebo Vahách. 

Podle fází měsíce se mohou také sbírat byliny v době svého největšího účinku. Sbírejte vždy za přibývajícího měsíce nebo úplňku a v době, kdy stojí měsíc ve znamení, které odpovídá nemocnému orgánu. Zahradničení podle měsíce je oblíbeným koníčkem mnoha šikovných hospodyněk a výsledky jsou opravdu znát! 

Ženy, zkuste si vysledovat ve svém menstruačním cyklu, kterými fázemi měsíce pravidelně prochází, menstruujete vždy ve stejné fázi? Říká se, že je žena nejvíce plodná, když se měsíc nachází ve stejné fázi, ve které se narodila, bez ohledu na ovulaci. No, nejspíše to bude třeba ověřit v praxi, tak hodně zdaru! 

Znamení zvěrokruhu a jejich souvislost s tělesnými orgány:

Beran – hlava, oči, nos, mozek

Býk – krk, štítná žláza, krční páteř, uši, hlasivky

Blíženci – paže, ramena, ruce, hrudník

Rak – prsa, plíce, žaludek

Lev – srdce, cévy, bránice

Panna – střeva, trávicí orgány, slinivka, slezina

Váhy – ledviny, močový měchýř

Štír – pohlavní orgány

Střelec – stehna, žíly

Kozoroh – kosti, klouby, kůže, zuby, kolena

Vodnář – lýtka, žíly

Ryby – nohy, chodidla

Fáze měsíce a jejich vliv:

Přibývající měsíc – silněji působí vše, co člověk do sebe přijímá – léky, byliny, vitamíny a minerály, člověk snadněji přibere na váze, otravy a alergické reakce mají horší průběh, příznivé pro plánování a tvoření čehokoli nového

Úplněk – nejvíce porodů, nehod, vražd a násilných činů, lidé jsou náměsíční, rány krvácejí silněji, dochází častěji k záplavám, právě prořezané stromy můžou umřít, léčivé rostliny mají po sběru nejsilnější účinky

Ubývající měsíc – příznivý pro hubnutí a zbavování se nepotřebného

Nov – vhodný pro nový začátek, zbavení se zlozvyku nebo drogové či alkoholové závislosti, ideální pro půst


Autor článku: Taťána Kročková

Psáno pro Pravý domácí časopis (2014) a upraveno




Komentáře

Oblíbené příspěvky