Talismany a amulety. Jak je rozeznat a kterým lidé odpradávna věří?

 Každý z nás měl v životě nějaký talisman nebo amulet. Možná si to ani neuvědomujeme, ale i obyčejné předměty každodenní potřeby se mohou stát našimi ochrannými amulety, které odvracejí nebezpečí nebo talismany přinášející štěstí. 

Amulet
Zdroj foto: Pixabay

Jaký je rozdíl mezi talismanem a amuletem?

Mezi amulety a talismany je v původním významu rozdíl. Zatímco amulet je předmět, který má ochraňovat před neštěstím, smůlou a neúspěchem, talisman má přinášet to dobré a pozitivní, například lásku, štěstí, úspěch a radost. Takový talisman může být docela obyčejným předmětem, který nosíte v kapse či kabelce anebo přívěskem s konkrétní symbolikou, náramkem z polodrahokamu či prstýnkem po babičce.

Od pradávna lidé věřili v sílu symbolů, které nosili u sebe. Ať už se jedná o křížek s typickou křesťanskou symbolikou nebo čtyřlístek pro štěstí. Symboly samy o sobě mají neuvěřitelnou moc, už tím, že jsou prověřeny po mnoho let svého působení. Jakákoli myšlenka posílena vírou a vetkaná do daného předmětu zajišťuje vysokou ochranu svému nositeli. Pojďme si představit nejznámější amulety a talismany, ke kterým se lidé odjakživa obraceli s prosbou o pomoc.

Kříže a hvězdy představují lidskou postavu

Kříže i hvězdy připomínají lidskou postavu, zejména latinský kříž typický pro křesťanskou symboliku nebo pentagram, který vlastně znázorňuje rozkročenou postavu člověka. Klasický křesťanský kříž má pro nás jasnou symboliku bolesti a utrpení, ale existují i jiné kříže, zmiňme například mystický keltský kříž, který má ve svém středu kruh nebo tvarový zářič v podobě nilského kříže s kruhovým vyobrazením pozice hlavy. 

Kříž sám o sobě jako symbol představuje čtvernost, tedy čtyři světové strany, čtyři roční období, čtyři živly, čtyři temperamenty i sjednocení všeho hmotného a duchovního. Všechna čtyři ramena spojuje kruh, který je symbolem jednoty, celistvosti a věčného života. 

Tvar hvězdy se vyskytuje v podobě pentagramu anebo hexagramu – tzv. Davidovy hvězdy. Pentagram má silnou ochrannou funkci, je symbolem bílé magie a stejně jako Davidova hvězda má hlubokou symboliku. Šesticípá židovská hvězda představuje spojení mužské a ženské energie, harmonii a rovnováhu a přímo náleží k hebrejské kultuře. 

Runy ochraňovaly už staré Seveřany

Runami se myslí písmo starých Germánů, jedná se o znaky se silnou mystickou symbolikou. V dnešní době se používají k vykládání osudu, věštění, ale i jako ochranné amulety. Run v abecedě je celkem čtyřiadvacet a každá má svůj specifický význam. Runové amulety by měly být vyrobeny z přírodních materiálů, zejména dřeva konkrétních stromů, které se k jednotlivým runám vážou. 

Používají se k ochraně domova a rodinného krbu, přivolání lásky, udržení přátelství, pouta či závazku, odvrácení pohromy či nepřízně osudu, k otěhotnění, dosažení úspěchu, podpoře plodné činnosti, zajištění bezpečí na cestách nebo bohaté úrody. Runám je potřeba prokazovat patřičnou úctu a pokoru, jinak se mohou obrátit proti svému nositeli. 

Čtěte také: Jak vykládat runy a umíte si vyrobit ochranný amulet?

Jin a jang sjednocuje protiklady

Jin a jang je známý symbol duality, spojení černé a bílé v kruhu s tečkami opačné barvy, které poukazují na to, že i v černé je obsažena bílá a naopak. Je symbolem východní kultury, znakem světla a temnoty, sjednocením protikladů a dosažením celistvosti. Má původ v čínské filozofii – taoismu i konfucianismu, teorie je popsaná v Knize proměn a poukazuje především na to, že jin a jang jsou dvě protikladné síly, které jsou původem veškerého dění ve světě. 

Zvířata jsou našimi průvodci

Zvířata v podobě talismanů provázejí člověka od nepaměti. Ať už se jedná o talismany pro štěstí či pro větší dravost, sílu, vytrvalost nebo nezávislost. Lidé uctívající konkrétní zvířata tak přebírají jejich vlastnosti, žádají o odvahu, rychlost, bojovnost a podobně. Každé zvíře má charakteristické vlastnosti a nositel vyobrazení takového zvířete v podobě přívěšku, se vlastně s daným zvířetem ztotožňuje. Takto můžete nosit u sebe talisman v podobě lva, tygra, hada, koně, letícího ptáka, ryby, slona nebo třeba draka. Řada zvířat se přímo váže ke znamení zvěrokruhu a také k čínské astrologii. 

Typickým zvířetem, které odjakživa přinášelo štěstí je slon se zdviženým chobotem, kůň zase poskytoval pocit vnitřní svobody a nezávislosti, přinášel vytrvalost a úspěch, delfín hravost a lásku, sova moudrost. Také egyptští bohové bývají vyobrazováni v podobě zvířat, například Bastet v podobě kočky anebo Horus v podobě sokola. Jedním z významných posvátných a mnohovýznamných symbolů je právě jeho oko, nazýváno také Reovo. 

Japonci mají tři moudré opice – jedna si zakrývá oči, druhá uši a třetí ústa. V podstatě odpovídají známému pořekadlu „nevidím zlo, neslyším zlo a nemluvím zlo“, ale rozhodně ne v negativním významu. Opice mají chránit před zlem a ukazují lidem, aby nepomlouvali, nešířili negativní myšlenky, nepletli se do cizích záležitostí a hleděli si svého. 

Nutno zmínit i bájná zvířata, která se hojně vyskytují v podobě nejrůznějších talismanů a amuletů, nejoblíbenější je asi drak, kterého vyznávají Číňané, ale třeba i takový Pegas, jednorožci anebo pták Fénix mohou člověku pomoci v náročných životních situacích. 

Talismany pro štěstí a lásku

Ke známým talismanům, které svým nositelům přinášejí štěstí, patří například čtyřlístek, ať už pravý anebo vyhotovený z drahého kovu jako šperk, beruška, podkova či již výše zmíněný slon se vztyčeným chobotem. Slonů je ale ideální mít doma hned několik, samotný prý na udržení vašeho štěstí nestačí. 

Symbol pro lásku v podobě srdce zná každý, kromě něj je typický například klíček, který symbolicky odemyká dveře a umožňuje nositeli vstoupit do srdce toho, jež mu klíček daroval. Uzamčená kladka na mnoha mostech je typickým uzamčením vztahu dvou milujících se lidí, často je najdete i s iniciály milenců anebo slůvkem navždy. 

Rybí šupiny nebo mince přinášejí bohatství

Vzpomeňte si na rybí šupiny pod talířem na štědrovečerně prostřeném stole nebo v peněženkách. Spolu s různými mincemi, například čínskými, které se také používají k věštění, přinášejí svým nositelům hojnost a bohatství. Peníze podle Japonců přinášejí také žabky z malachitu anebo žabičky s mincemi v ústech. 

Kameny mají léčivou i ochrannou moc

Typickými amulety bývají také šperky vyrobeny z nejrůznějších drahých i méně drahých kamenů, které mají také schopnost dodávat energii a léčit nejrůznější neduhy. Kamínek je možno nosit v kapse či kdekoli na těle. Je vhodné jej pravidelně čistit a energeticky dobíjet. 

Čtěte také: LÉČIVÉ KAMENY A JEJICH VÝZNAM. KTERÝ JE TEN VÁŠ?

Bohové, růžence, sošky a modly

Některá náboženství uctívají větší množství bohů a bůžků, jejichž soškami či obrázky si lidé dekorují svá obydlí. Samozřejmě nejde jen o funkci dekorační, především se k uctívanému bůžkovi modlí, zdobí jej květinami a v podstatě jej používají jako takový ochranný amulet. 

Krásně vyvedené růžence bývají modlitebními nástroji, ale také svého nositele ochraňují. Často můžeme vidět růžence zavěšené v autě, kde mají za úkol zajišťovat bezpečí na cestách. Kromě nich se často doporučuje vozit s sebou obrázek svatého Kryštofa, případně mít u sebe amulet s názvem kabalistické kolo Venuše, který zabraňuje nehodám. 

Ochranu prostoru můžete zajistit také vykuřováním

Existuje řada talismanů a amuletů, které můžeme přímo umístit či zavěsit v obývané místnosti. Může se jednat o obyčejnou podkovu na dveřích, věneček jmelí, větvičku konkrétního stromu, zvonkohru, lapač snů, pytlíček se sušenými bylinkami a podobně. Pro očistu prostoru se také používají svíčky, vonné tyčinky a různá vykuřovadla. Účinek se zesiluje slovním zaříkáváním, tedy vnuknutím ochranné myšlenky do daného předmětu. Při ochraně prostoru se také hodně pracuje s učením Feng Shuej. 

Čtěte také: KTERÁ VYKUŘOVADLA POUŽÍT PRO OCHRANU PŘED NEGATIVNÍ ENERGIÍ A PRO NAVOZENÍ DOBRÉ PSYCHICKÉ POHODY?

Čištění a dobíjení amuletů

Je dobré vědět, že amulet nebo talisman funguje tehdy, když je nabitý, očištěný a pochopitelně, když v něj sami věříme nebo do něj byla vnuknuta daná ochranná myšlenka nebo modlitba. Na vaše amulety by neměl nikdo cizí sahat, pokud se tak stane, měli byste si jej znovu dobít a vyčistit. Ochranné amulety dosti často do sebe nasávají negativní energie, nejlepší způsob očisty vždy probíhá buď vodou, nebo ohněm, případně také slunečním zářením. Je vhodné, abyste danému předmětu sdělili, co od něj očekáváte a o co jej konkrétně prosíte. Nezapomeňte poděkovat. 


Psáno pro magazín Biorevue (2014)


Autor článku: Taťána Kročková                                                                                                                       



Komentáře

Oblíbené příspěvky