Sen jako zbožné přání. Vysněný herec v posteli, těhotenství nebo možnost jíst zakázané jídlo

Mezi nejčastější sny patří ty, které nám kompenzují to, co v realitě nemůžeme mít. Spousta lidí se mě ptá, co znamenal jejich krásný sen, ve kterém bylo něco velmi příjemného, ale pro jejich realitu velmi nezvyklého. Ve snu se zkrátka objevilo to, po čem lidé vlastně nejvíce touží, ale v realitě je to pro příliš nedosažitelné, anebo zkrátka již uzavřená záležitost, se kterou jsme na racionální úrovni srovnaní. Něco, co nemůžeme mít a co je v podstatě rozumem zdůvodnitelné jako nereálné. Proč se tedy lidem zdají právě tyto sny? Je to jednoduše kompenzace, proto se těmto snům říká kompenzační sny nebo také přací sny. 

Přání
Zdroj foto: Pixabay

Co znamenají kompenzační sny?

Právě ve snech se nám objevuje to, co si přejeme a po čem toužíme. Neplodným ženám se zdává, že menstruují, jsou těhotné nebo rodí děti, stárnoucím ženám o mladých krásných mužích a sexu s nimi, vyléčeným alkoholikům o sklenkách vína a lidem, kteří nesmějí jíst určitá jídla o tom, že se právě těmito zakázanými pokrmy ládují. Lidem po rozchodu se zdává, že jsou znovu se svým bývalým partnerem či partnerkou. Ve snech prožíváme všechno to, co v realitě prožívat nemůžeme. Zdává se nám o lidech, které jsme ztratili. O životech, které jsme žili a které již jsou dnes pouhou vzpomínkou. 

Ale ne vždy je to příjemné. Funguje totiž snová cenzura nebo určitá racionalizace snu. To znamená, že si někdy ve snu dokážeme uvědomit, že to, co se nám zdá vlastně není možné, anebo nastávají pocity překvapení, šoku, odporu a uvědomění, že to tak být vlastně nemá. V některých snech ale toto neprobíhá vůbec, a tak si naplno můžeme užívat, bez cenzury, všechno příjemné, co se nám nabízí. Cenzura kontroluje také naše nemorální chování ve snu, tedy takové chování, které je pro nás v realitě nepřijatelné. 

Pojďme se podívat na některé příklady kompenzačních snů...

Sen o oblíbeném herci či zpěvákovi

Někdy se nám ve snu objevují slavné osobnosti. Obvykle netušíme odkud se tam vzaly, když jsme je třeba předchozí den ani neviděli v televizi. Objevit se mnou z ničeho nic, stačí mít v sobě zafixovanou informaci, že nás ten člověk přitahuje, líbí se nám, je nám sympatický, je pro nás velmi charismatický, nebo v nás něco evokuje. A přijde to v pravý čas. Ve své knize mimochodem také popisuji situaci, kdy jsem ve snu potkala Davida Krause a Tomáše Kluse. Zápis v mém snovém deníku proložený emotikony vypadá asi nějak takto:

Dnes jsem měla ve snu Davida Krause a Tomáše Kluse! Jela jsem s nimi v autobuse. Každý seděl jinde, Kraus naproti přes uličku vedle mě vlevo v zadní části autobusu, drze mi vytrhnul z ruky srandokaps, který jsem si četla (normálně takové braky nečtu), tykal mi a povídal, že jede do Beskyd na nějaký meditační víkend s vhledy do minulých životů a že mu to zařídila jeho matka. Byla jsem tam s dětmi a už jsem bohužel musela vystupovat, na odchodu jsem se pozdravila s Klusem, který seděl více vepředu, řekl mi ahoj a božsky se usmál…

Ne, že by ti dva patřili zrovna mezi moje top osobnosti, ale svůj smysl to mělo, někde se to potkalo a zarezonovalo. Sen se mi zdál v roce 2015 a očividně mi chyběly přesně tyto aspekty, kterých se mi v autobuse dostalo…navíc je vidět jejich snová odlišnost v projevu, u Krause drzost, humor a sebevědomí, u Kluse nesmělá nejistota a mírnost... což neodpovídá realitě, jen mému snovému vnímání, oni dva něco představovali, nějaké protikladné aspekty... no a legrační je, že o pár let později David Kraus skutečně do Beskyd přijel, sice ne na meditační víkend ( i když kdo ví), ale na víkend, v němž vystupoval na Ladné Čeladné a já se s ním pak i (sebevědomě a drze) vyfotila... 


s Davidem Krausem

Sen o tom, že jím zakázané jídlo

Čas od času se mi objevují sny, v nichž jím potraviny, které jsem nejedla už asi 14 let z důvodu zjištěné velmi silné potravinové alergie. V těchto snech mi obvykle toto jídlo někdo nabídne a já jej zkusím sníst, vzápětí se ale dostaví strach, že se začnu dusit a objeví se příznaky silné alergie. Konzumace těchto potravin ve snu doprovází většinou právě strach z toho, že se mi něco stane a pídění se po příčinách, proč jsem to vlastně snědla, kdo mi to jídlo nabídl a proč jsem nevěděla, že mi to ublíží. 

Obvykle vůbec nevím, že konkrétní jídlo obsahuje alergeny, protože ztratím kontrolu a neuhlídám to, co mi kdo nabízí, což se samozřejmě v realitě neděje. Většinou ale v tom snu k ničemu nedojde a já vlastně stále jen čekám na to až mi bude špatně nebo až umřu a ono pořád nic. Pak si říkám, že je to v pořádku a že to dobře dopadlo, ale že si příště musím dát větší pozor. 

Nemyslím, že bych si ve snu kompenzovala nějaké nenaplněné chuťové touhy a jedla jídlo proto, že se neudržím a protože jej nemůžu jíst ve skutečnosti, tak si dám alespoň ve snu. Necítím vlastně už tak nějak za ta léta nic, a to ani ve snu. Sny o zakázaném jídle byly vždy konkrétní, pokaždé ale jiné a myslím si, že i když si neuvědomuji snové uspokojení z chuti, tak přesto sen má mít kompenzační charakter, a to hlavně z toho důvodu, že mi umožňuje popustit volnost přísné sebekontrole a omezení. 

Co znamenají kompenzační sny?

Kompenzačních snů existuje celá řada, mnohé příklady nezveřejňuji, protože je to pro tazatele soukromá věc. Podstatou je však to, že se lidé obvykle domnívají, že když se jim takový sen zdá, znamená to, že se v realitě něco změní a že sen ukazuje dosud nenaplněnou budoucnost. 

Na to ale spoléhat nemůžeme, že se k nám vrátí bývalý přítel, budeme moci jíst jídlo, na které máme silnou alergii, otěhotníme i když jsme neplodné, budeme mít úžasný sex s Bradem Pittem a podobně. Tohle je pouze o tom, že je to náš sen, že o tom sníme, a proto se nám o tom zdá… I když...na druhou stranu vlastně vůbec není vyloučeno, že u některých záležitostí funguje efekt sebenaplňujícího proroctví, což stručně a jednoduše znamená, že podvědomě uděláte všechno proto, aby se váš sen naplnil, a proto se stane o nějakou dobu později skutečností… 

O sebenaplňujícím proroctví jsem psala před časem tento článek: https://www.womanonly.cz/foreruv-efekt-a-sebenaplnujici-proroctvi-proc-sedi-predpovedi-na-kazdeho/


Autor článku: Taťána Kročková

Komentáře

Oblíbené příspěvky