Věštecké sny a předpovědi budoucnosti ve snech. Může se to stát i vám!

Předtuchy, varovné sny, vize budoucnosti ve snech. Znáte je? Už se vám někdy zdálo něco, co se pak do puntíku splnilo? Říká se, že někteří lidé mají tento dar. Ve snech ale můžeme prožít ledacos a vize budoucích událostí nejsou zase až tak něčím výjimečným. Buď se nám zobrazuje předzvěst budoucích událostí ve snových symbolech, anebo i celý snový děj, který se pak v realitě naplní přesně tak, jak jsme ho ve snu viděli. Co za tím ale stojí? Jedná se skutečně o předzvěst budoucnosti, nebo jen o pocit, že tomu tak je?

Věštecké sny
Zdroj foto: Pixabay

Předtucha ve snech a jak ji poznat

Jak poznat předtuchu ve snu? Není to snadné! Vše si můžeme ilustrovat na příkladu tohoto snu:

“Jedu v autě, které řídí můj otec. Vedle něj sedí máma, já se vezu vzadu. I když táta nejede rychle, nevybere zatáčku a auto se náhle a těžkopádně překlopí. Vyděsím se a bojím se o rodiče,  snažím se je dostat ven z auta a přivolat pomoc…říkám si, že jsem měl řídit auto já...”

Tento sen se dá vyložit hned několikerým způsobem. Ačkoli však zdánlivě vypadá jako předtucha a vzbuzuje strach, že by se něco takového mohlo přihodit, není to typ snu, který by varoval před autonehodou. Tomu by tak muselo být pouze za daných podmínek, které si vysvětlíme dále. Protože je tazatel člověk, jehož rodiče už jsou v důchodovém věku, uvědomuje si, že nyní on přebírá zodpovědnost a péči o své rodiče, role se obrací. Řidič auta je hlava rodiny, ten kdo vede a řídí, bohužel na to už však nějak nestačí. Stačí drobná nehoda a je vidět, že tazatel (syn) zachraňuje svou rodinu (otce a matku) a je v pozici toho silnějšího, kdo chrání, pomáhá a jedná v krizové situaci. 

Může jít o předzvěst. Ale spíše o předzvěst nějakého konfliktu, o vyhrocení rodinné situace a podobně. V tomto případě nejde o věštecký sen, který by měl předvídat nehodu, ale v obrazech a symbolech poukazuje na rodinné vztahy a záležitosti a varuje před tím, aby tazatel převzal zodpovědnost za své rodiče, více se o ně staral, vyřešil si vztah s otcem, nebo se postavil jeho autoritě, varoval otce před tím, že není neomylný a něco se nemusí povést (“vybourá se, auto se převrátí...”). 

Jak poznat, že máte dar předvídání budoucnosti?

Pokud bychom se měli zaměřit na předtuchu nebo vize budoucnosti, nejčastěji se objevují ve snech v těchto případech:

  • už se vám několikrát stalo, že se vize z vašich snů do puntíku naplnily
  • máte tento dar předpovídání budoucnosti (ve snech nebo i za bdělého stavu) v rodině (dědí se z generace na generaci)
  • sen se vám zdá opakovaně v krátkém čase a v takové symbolice, jaké sami rozumíte 
  • varující snový děj se může vkrádat do jiného snového děje prostřednictvím náhlých vizí a obrazů 

Sebenaplňující proroctví a sny

Ve spoustě snů funguje fenomén sebenaplňujícího proroctví, nejde ani tak o nějakou předzvěst budoucích událostí jako spíše o to, že si něco bytostně přejeme, nebo jsme intenzitou snu tak ohromeni, že se vědomě (často i podvědomě) snažíme tento sen skutečně naplnit. 

Sebenaplňující proroctví je vlastně to, když svým chování spějeme k tomu, abychom skutečně naplnili to, co jsme si vysnili, co od sebe očekáváme či to, co od nás očekávají druzí. Zajímavých příkladů sebenaplňujícího proroctví bylo již v minulosti popsáno mnoho. O tom ale zase jindy. Pojďme si nyní popsat, jakým způsobem funguje princip toho, když se nám zdá něco, co se pak i stane (anebo jsme o tom přesvědčeni).

Proroctví, nebo hry našeho mozku?

Existují 3 způsoby, jak můžeme sami rozklíčit, že se nám zdál věštecký sen. V mnoha případech se totiž o věštecký sen v pravém slova smyslu skutečně nejedná.

1. Zpětné vyhodnocení situace versus sen, který se nám v minulosti zdál

Něco se v budoucnu stane. Může jít o hloupost, zaregistrujeme událost, děj, něco kolem nás, a náhle si vzpomeneme, že se nám o tom přece už zdálo a že jsme to stejné již přece viděli ve snu. V tu chvíli máme pocit, že jsme měli věštecký sen, který nám tuto danou událost, děj, vjem apod. předpověděl. Jedná se též o jakési typ deja-vu

2. Sen nás silně poznamená a nemůžeme na něj přestat myslet. Obvykle máme strach!

Tento druh dnů v nás vyvolává strach. Pečlivě se hlídáme, dohlížíme na své blízké, zajistíme si svůj život, změníme jej. Jsme opatrnější, neriskujeme. Ve snu se někdy objevuje i konkrétní datum nebo něco, co nám napoví, kdy můžeme v budoucnosti “cosi” očekávat. S obavami vyčkáváme toto datum, obvykle se ale NIC NESTANE. Takhle to totiž moc nefunguje… 

Předpovědi v symbolech nebo vize se ale mohou uskutečnit do určité doby, která je u každého jiná. U někoho je to horizont 2 - 3 týdnů, u někoho jsou to měsíce, půl roku, maximálně 1-2 roky. 

3. Sen se naplní hned do druhého dne. Obvykle jde ale o “banalitu”

Sen se nám naplní hned druhého dne. Nemusíme si na něj tedy rozvzpomínat, ani nemáme prostor k dlouhodobému strachu a úzkosti z naplnění předpovědi v budoucích dnech či týdnech. Tak nějak přirozeně nám vyplyne, že třeba potkáme někoho, koho jsme dlouhou dobu neviděli nebo nám dotyčný alespoň zavolá, přičemž se nám tento člověk zjevil v dnešním snu. Může jít také o nějakou zprávu, dopis ve schránce, návštěvu, koupi nějaké věci, výlet či drobnou událost. Obvykle to není nic, co by nám mělo nahánět hrůzu. 

Snové symboly, které předpovídají konkrétní události

Nejčastěji jsou to sny o kalné vodě nebo vypadaných zubech. Mnohým lidem naprosto spolehlivě předpovídají nemoc či jiné trable. V určitém smyslu se dá také říct, že většina snů má předpovídající charakter, protože poukazují na důležité okolnosti našeho života, které se staly, právě dějí, anebo teprve stanou. 

Čtěte také: Nejčastější sny. O čem se lidem nejvíce zdá?

Příklady věšteckých snů a sebenaplňujících proroctví (od banálních po symbolické vize) 

Níže si přečtěte různé příklady věšteckých snů a sebenaplňujících proroctví od různých osob, v závěru najdete odkaz na mou vlastní děsivou noční můru, která se poté naplnila… 

"Ve snu se mi zdálo, že vidím kamarádku, se kterou už nejsem v kontaktu více než rok. Druhý den jsem ji potkala na místech, kde bych ji nečekala."

 (toto se děje často i za bdělého stavu, že vám přijde na mysl někdo, koho jste dlouho neviděli a vzápětí ho potkáte, nebo vám zavolá)

"Zdálo se mi, že vidím sovy a dravé ptáky. Hned druhý den jsme jeli s rodinou nečekaně a neplánovaně na výlet na hrad, kde byla ukázka sokolnictví a byly zde k vidění sovy i další draví ptáci. O této akci jsme vůbec předem nevěděli."

(to se běžně děje, může jít také o to, že si tazatelka neuvědomila, že o tom vlastně věděla, jen na to zapomněla…)

"Ve snu jsem si nanášela na oči řasenku a byla jsem s ní spokojená. Druhý den jsem si na sen vzpomněla až ve chvíli, kdy mi utkvěl zrak na slevách kvalitní přírodní kosmetiky v obchodě, do kterého jsem se rozhodla náhodou jít, a rozhodla jsem se řasenku si koupit."

(toto může být právě příklad sebenaplňujícího proroctví a synchronicity)

"Ve snu jsem měl vizi, jak se po bytě potuluje náš křeček. Přišlo mi to divné, protože by měl být v klícce. Ihned po probuzení jsem se šel přesvědčit, jestli tam je. Nebyl tam. Děti ráno otevřely klec a křečka pustily po bytě. Když jsem ještě spal, křeček byl na volno a pak jsme ho asi hodinu museli hledat."

(někdy se stává, že pokud ráno ještě usnete, vnímáte vše, co se děje kolem vás)

"Viděla jsem ve snech tarotovou kartu Věž XVI. jako vizi, která mi zasáhla do jiného snového děje. Probudila jsem se vyděšená. Do půl roku se událost stala a význam této tarotové karty se naplnil."

(zde mám na mysli onen “snový jazyk”, pokud by tento člověk nerozuměl kartám a nevěnoval se jejich výkladu, tento symbol by se mu ve snech neobjevil, ale bylo by mu to třeba sděleno jiným způsobem)

"Zdálo se mi, že mi umírá kůň. Už se na něm nedalo jezdit, ležel na zemi, nekomunikoval, nehýbal se. Stáj skončila v plamenech. Za dva dny jsem se dozvěděla o manželově nevěře, která trvala již delší dobu. S manželem jsme měli firmu, všechno šlo do kytek, byla to pohroma, ta žena byla jeho sekretářka. O tři měsíce později jsem se rozváděla a naše manželství (i spolupráce ve firmě) byly navždy mrtvé."

 (kůň může mít různou symboliku, ale vztahovou, partnerskou a pracovní také − vztah mezi pánem a koněm symbolizuje také jednu runu Ehwaz…) 

Před začátkem pandemie koronaviru loni, a před prvním přijetím prvních opatření, jsem měla hrozný sen, který mi vstoupil do jiného snového děje jako vize. S hrůzou jsem se probudila. O tři týdny později se vše naplnilo s přijetím prvních opatření a uvědoměním si toho, že “je zle…” (to je typická předpověď v symbolech)

Tento sen si můžete přečíst zde: Věštecký sen o temnotě před začátkem koronavirové pandemie





Autor článku: Taťána Kročková


Komentáře

Oblíbené příspěvky