Létání ve snech a schopnost levitace. V jakých snech se s nimi můžeme setkat?

Létání ve snech zná asi každý. Ti, kteří měli to štěstí jen párkrát v životě, s lítosti vzpomínají a tiše závidí těm, kteří létají pravidelně. Každý létá jiným způsobem, někdo jako pták, jiný zase jako by plaval ve vodě. Létání ve snech bývá spojeno s lucidním sněním a s astrálními výlety, kdy každý máme schopnost levitace. Pojďme si představit některé sny o létání a také konkrétní příklady. Svou zkušenost prozradí Lenka Kališová, kterou znáte z jiných článků o snech, a také já. My obě ve snu skáčeme z okna nebo balkonu. Ona, aby se probudila, já abych vzlétla.

Sova
Zdroj foto: Pixabay

Létání ve snech − kdo se bojí létat vysoko?

Létání ve snech může probíhat různě, podle toho, jak člověk žije a jaký má temperament. Lidé, kteří jsou spíše zemití a opatrní, potřebují stát nohama pevně na zemi, mívají závratě z výšky, proto se ani ve snech moc neodvažují létat vysoko. Snílci, fantastové a lidé, kteří se nebojí tomu oddat a nehlídají si hranice, se dokáží rozletět velmi vysoko a létání si vyloženě užívají. 

Každý má jinou leteckou techniku. Někdo se odrazí od země a letí ve vertikální poloze, jiný létá jako pták či jako člověk pohybující se ve vodě, tedy jaksi plave, sviští vzduchem. Obvykle se prolétáváme krásnou krajinou a prožíváme u toho silně příjemné až extatické prožitky. I když se o létání ve snech takřka hanlivě povídá, že je to únik od tíživé reality, to přece může být každý sen. Pojďme si tedy létání raději pořádně užít! 

Létání v lucidních snech a výstupy z těla

Létání ve snech má také jakýsi logistický charakter, protože v realitě toto nelze. Proto nejčastěji létáme v lucidních snech, ve kterých si vědomě utváříme snovou realitu na základě svých myšlenek. Proto se můžeme rozletět takřka kamkoliv, můžeme se někam podívat, zaletět si kam nás napadne. Takto lze provést prohlídku různých krajin, domů, navštívit neznámá místa, pomoci si z nepříjemných snových situací a podobně. 

Při výstupu z těla po spánkové paralýze a v astrálních snech obvykle prožíváme silně emoční a jinak smyslově úchvatné snové prožitky, ke kterým patří i schopnost levitace, tedy vznášení se, nebo létání. Prožitky jsou někdy velmi autentické, reálné, silné. Uveďme si různé příklady. 

Létání ve snech Lenky Kališové − probouzela jsem se skokem z okna

"Létání ve snu pro mě většinou znamená formu útěku. Dlouhou dobu jsem se létáním, respektive pádem ve snu, budila. Když jsem si uvědomila, že jsem ve snu, ve kterém být nechci, našla jsem nejbližší okno a nebo střechu, prakticky cokoli, z čeho se dalo skočit. Trik byl v tom, se při skoku koukat přímo na zem, na kterou jsem padala. Jakmile se začínala přibližovat, těsně před nárazem jsem se vzbudila. Nefungovalo to ale vždy, někdy jsem prostě jen trochu naštvaná přistála na zemi a ze snu se musela probudit jinak. Někdy se mi dokonce stávalo, když už jsem věděla, že jsem ve snu, že jsem musela skočit několikrát. Bylo to celkem vtipné, když jsem skočila, dopadla a pak zase šlapala nahoru, abych se mohla probudit.

Útěk létáním se mi osvědčil i v případě, když jsem chtěla z určitě situace ve snu odejít. Prostě jsem našla třeba balkon a skočila. Volným pádem jsem doplachtila dolů a šla pryč, někdy se mi podařilo, ale létat i déle a vznášela jsem se nad domy. Sem tam se mi ovšem i stálo, že noční můra byla tak silná, že jsem nemohla okno najít, a nebo, když jsem ho našla, tak nešlo ani za nic otevřít. 

Už delší dobu se takhle ze snů ovšem neprobouzím. Ze snů o létání, respektive pádu nemám strach, je to hlavně tím, že se ve snu rozhodnu, že skočím z vlastní vůle," vypráví Lenka. 

Létání ve snu − moje vlastní letecké zážitky

Připojím také své zkušenosti. Mnohokrát jsem s radostí létala vysoko a daleko nad stromy, někdy se dostavil pocit strachu, že to neukočíruji a odletím až do vesmíru a nebudu se moci vrátit. Nechtěla jsem ztratit kontrolu. Létání nad stromy bylo opravdu velmi povznášející, v jiných snech o nějakou dobu později jsem vylétávala k nejvyšším oknům vysokých budov nebo se usadila v korunách stromů a tam si užívala Bytí. Prožitky to byly opravdu nádherné a velmi silné.

Většinou při výletech z těla startuji ze svého vlastního balkonu, vše je tak živé a autentické, že se musím nejprve přesvědčit o tom, že spím. To se mi stává i v průběhu lucidních snů v jiných budovách, kdy vyjdu na balkon nebo chci vyletět z okna. Nejprve se přesvědčím někde, aby mě nikdo neviděl, o tom, že jsem ve snu a můžu létat. Pokud si to prověřím, pak jednoduše skočím z okna nebo balkonu. Dříve jsem i startovala ze země, je to různé. Někdy to jde ztuha, přijdu si moc těžká. Každopádně pak obvykle někam letím, ale poslední dobou to za moc nestojí…

V některých dřívějších snech jsem se létáním a myšlenkou přenášela i na různá místa do minulosti. 


Autor článku: Taťána Kročková





Komentáře

Oblíbené příspěvky